Trevor James Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Trevor James is tijdens de lintjesregen onderscheiden. Zijne Majesteit de Koning benoemde hem tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de onderscheiding van Utrechts burgemeester Sharon Dijksma.

26 april 2022

Trevor werd zoals dat gebruikelijk is onder voorwendselen naar het stadhuis gelokt. Volkomen verrast trof hij daar een kleine groep vrienden en collega’s. De onderscheiding ontroerde hem zichtbaar.

Trevor verliet eind 2021 de ‘actieve dienst’ bij Vannimwegen. Bijna 25 jaar was hij aan ons bureau verbonden. Eerst vanuit zijn bureau Abacus adviseurs, later als Vannimwegen adviseur. Trevor ontving zijn onderscheiding vanwege zijn niet aflatende inzet voor de emancipatie van bewoners. Die kunnen en willen veel meer zelf, dan wij professionals denken. Hij introduceerde in Nederland bijvoorbeeld het concept ‘the right to manage’, het recht om beheer van gehuurde woonruimte zelf uit te voeren. Daarnaast was hij een vaandeldrager voor wat wij ‘bewonersparticipatie’ noemen. Hij leerde ons om niet over maar met bewoners te spreken en niet voor hen te denken, maar bewoners te helpen om zelf een mening te vormen. In de publicatie ‘Doe zelf eens mee’ deelde hij recent zijn erfgoed.

Buitengewoon creatief wist hij bewoners te betrekken bij keuzes die verhuurders maken. Bij ons is hij beroemd vanwege zijn gewoonte om ‘te zijn waar bewoners zijn’. Hij bezocht de moskee, stond bij de Turkse supermarkt, nodigde zichzelf uit bij taalcursussen voor allochtonen en knoopte gesprekken aan bij de bakker.

Ook is hij één van de onvermoeibare voorvechters van de woon- of beheercoöperatie van bewoners. Of het nu betaalde of niet, hij hielp menig groep bewoners opstarten en maakte diverse coöperaties mede mogelijk. Ook na zijn ‘pensionering’ is hij actief als voorzitter van de nieuw opgerichte belangenorganisatie voor wooncoöperaties Cooplink. Daarnaast zet hij zich voortdurend als vrijwilliger in om collectieve initiatieven mogelijk te maken.

vlnr; Trevor James, burgemeester Sharon Dijksma en Trevor's vrouw Annemiek Hormann

Een welverdiende onderscheiding voor een markant man. Burgemeester Dijksma was de eerste die sprak over ‘Sir Trevor James’. Vannimwegen is bijzonder trots dat deze bijzondere man tot de ‘vrienden voor het leven’ van Vannimwegen behoort.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over

06 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl