Meer grip op projectontwikkeling bij corporaties (2)

In deze 7-delige blogserie praktisch toepasbare handvatten voor meer grip op projectontwikkeling. De genoemde maatregelen zijn voor doorgewinterde ontwikkelaars ‘gesneden koek’. In de literatuur echter vaak onvoldoende vanuit praktische ervaring gepresenteerd. Hierna maatregel 1: Brainstormen verhoogt het risicobesef.

24 september 2018

Maar eerst dit.

Met risicomanagement succesvol ondernemen
Risicomanagement is het identificeren en kwantificeren van risico's en het vaststellen van beheersmaatregelen. Beheersmaatregelen zijn activiteiten bedoeld om de kans van optreden of de gevolgen van risico’s te beïnvloeden.

Een risico is groter wanneer de kans van optreden en de gevolgen van optreden groter zijn. Een groot gevolg gecombineerd met een minimale kans wordt in het algemeen als niet belangrijk beschouwd, net als een grote kans met een minimaal gevolg.

Goed risicomanagement begint bij het besef, de bewustwording van gebeurtenissen die zich voor kunnen doen en een negatieve invloed hebben op het beoogde projectresultaat. Het betekent dat je nadenkt over welke risico’s je bewust neemt en welke niet. Met een gezond risicomanagement kun je succesvol ondernemen door weloverwogen risico’s te nemen.

‘Grip’ houden op projecten is tactisch risico’s managen
Risicomanagement vindt dus op verschillende niveaus zijn beslag. Strategisch als het bijvoorbeeld gaat om het formuleren van doelen, het aangaan van samenwerkingsverbanden en de inzet van mensen en middelen. Op dit niveau worden de kaders gesteld. Hier gaat het om het ‘waarom’.

De ‘wat’-vraag bevindt zich op tactisch niveau. Het gaat dan om het inrichten van processen, besluitvorming en het toedelen van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden.

Operationeel gaat het om de ‘hoe’-vraag. Wie ontwikkelt en wie heeft de regie. Welke gereedschappen zetten we in en hoe standaardiseren we ze.

Goed risicomanagement heeft alles te maken met grip houden op de projecten en de projectportefeuille. Dat doe je met behulp van een aantal samenhangende maatregelen. Primair gaat dat over het ontwikkelproces, over rapporteren en over projectcalculaties.

Maatregel 1: Brainstormen verhoogt het risicobesef
Goed risicomanagement begint bij het bewust worden vande risico’s die met projectontwikkeling gemoeid zijn bij project-medewerkers. Zij moeten zich ervan bewust zijn adequaat te reageren en interveniëren op voorkomende gebeurtenissen. Eén van de manieren om aan bewustwording te werken is gezamenlijk met projectmedewerkers over mogelijke risico’s in het project te brainstormen. Een sessie van een half uur met de ontwikkelaar, de verhuurder, de verkoopmanager, de beheerder, de controller e.d. levert vaak al verrassende inzichten op en verhoogt het risicobesef.

Volgende week de 2e maatregel: Duidelijkheid door overzichtelijke projectfasering.

Deel 1 lees je hier terug.

Dirk-Jan Maas

Meer weten?

Dirk-Jan vertelt je er graag meer over.

06 5237 5672

dj.maas@vannimwegen.nl