Doe zelf eens mee in de praktijk

Tijdens het symposium op 22 oktober verzamelden tientallen bestuurders, wijkbeheerders, adviseurs en andere werkers aan wonen zich rond het thema ‘Doe zelf eens mee’. Anne Wilbers (bestuurder Stadgenoot), Eric de Ceuster (bestuurder Woongoed Middelburg), Rebecca Loos (wijkbeheerder leefbaarheid Tiwos), Martin Postema (buurtbeheerder QuaWonen), Harry Vlaar (Vannimwegen) en Trevor James (Vannimwegen aanstaand pensionado) pitchten in korte inleidingen. Hoe brengen we het ideaal van meer inclusiviteit in de praktijk? Het leidde tot een levendig gesprek met hoopgevende inzichten en tips.

25 oktober 2021

Zo smeedden bestuurders en wijkmanagers een bondgenootschap. “Als bestuurder ben ik samen met de mensen in het front het afvalputje van de organisatie”, analyseerde De Ceuster, “wat ergens anders niet wordt opgelost komt bij mij”. “We moeten binnen het bedrijf voortdurend uitwisselen over wat frontmensen tegenkomen, we hebben naast spelregels ook ‘mores’ nodig, een gezamenlijke opvatting over hoe we omgaan met wat we tegenkomen” vertelde Anne Wilbers.

Mooie tips
Het begint zowel in de wijk als in de organisatie met ‘luisteren’ en ‘authentiek’ zijn. “Mensen bij mij in de wijk ruiken het gewoon of je het meent” duidde Martin Postema de noodzaak om open te beginnen. “We zijn deur aan deur langsgegaan om te helpen, met van alles en nog wat”, vertelde Rebecca Loos over het project ‘dubbel verduurzamen. “Pas nadat we contact hadden, openden we het gesprek over isoleren”. We hebben nu weer een prima band met alle bewoners. Harry Vlaar uitte zijn zorg over de aantrekkelijkheid van banen aan het front. “Ik zie mensen vertrekken, niet eens omdat ze weinig verdienen, maar omdat ze weinig ruimte krijgen om te handelen”. De oproep van Eric de Ceuster om frontmensen beter te betalen leidde tot instemmend applaus. Scheidend Vannimwegen nestor Trevor James deelde uit zijn rijke ervaring. Zijn belangrijkste tip: “Ben waar mensen zijn, luister en praat daar met ze”. Het schoolplein, de bakker of buurtsuper zijn prima plaatsen voor gesprek. Misschien was de les “maak groot wat niet klein moet blijven” wel de samenvatting van de middag.

Afscheid Trevor James
Het symposium bood eveneens een podium om collega Trevor James in het zonnetje te zetten. Na 24 jaar Vannimwegen ‘verlaat hij de actieve dienst’. “Stilzitten gaat echt niet lukken” sprak dagvoorzitter en Vannimwegen directeur Erik-Jan Hopstaken in zijn slotwoord tot Trevor. “De afgelopen jaren stonden in het teken van ‘Trevor mag nog niet weg’, vertelde hij de zaal, ‘Trevor leert ons telkens weer opnieuw dat je bij alles wat je doet bewoners kunt laten meedenken, maar organiseren en vooral laten meedoen’. Trevor gaat met pensioen, maar blijft als ‘vriend van Vannimwegen’ verbonden en actief. Zo blijft hij voorzitter van Cooplink, de nieuwe belangenorganisatie voor coöperatief wonen. In Harry Vlaar en Warren van Hoof vonden we waardige opvolgers voor Trevor… en als we teveel als ‘machthebber’ gaan denken, dan weten we zeker dat Trevor ons op de vingers blijft tikken.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over

06 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl