4. Bied structuur voor huurders die moeten kiezen

Op 22 oktober organiseerden we het symposium Doe zelf eens mee.

Er ontstond een levendig debat met bestuurders, frontprofessionals, adviseurs én bewoners over de vraag hoe we de relatie met huurders kunnen versterken. Dit leverde 17 inzichten en tips op. Over elk van deze inzichten schrijven we een kort artikel.

20 december 2021

Huurders betrekken, invloed geven en keuzes bieden. Vaak denken we dat dit de kern is van participatie. Want goed luisteren naar huurders leidt tot betere plannen, draagvlak en zorgt ervoor dat mensen zich gehoord voelen. Maar dit goede luisteren betekent soms dat we huurders juist niet zouden moeten willen uitnodigen om mee te denken en mee te beslissen.

Want voor veel huurders levert dit vooral stress op. Steeds meer huurders van sociale huurwoningen zijn kwetsbaar. Zij kampen met ziekte, schulden, verslaving en psychische nood. En dan komt de corporatie met een uitnodiging om mee te denken over de renovatieplannen. Zelfs het voorleggen van een keuze over de kleur tegels levert vaak al stress op. Want voor een bepaalde datum moet er dan iets ingeleverd worden.

Wat heeft de huurder nodig?
Het liefst worden deze huurders overgeslagen, met rust gelaten. De belangrijkste vraag is: wat hebben zij nodig, zodat ze toch mee kunnen doen aan het project? Duidelijkheid, structuur en ontzorgen zijn daarbij belangrijk.

Goed luisteren en de situatie goed inschatten is belangrijk, zodat de professional maatwerk kan leveren.


Lees hier het 5e blog 'Weet waar je voor werkt'

Harry Vlaar

Meer weten?

Harry vertelt je er graag meer over

06 51 81 31 61

h.vlaar@vannimwegen.nl