Van lijden naar leiden

Volgend jaar zijn er verkiezingen. We sluiten dan de derde periode Rutte af. Met recht een periode van grote verandering voor woningcorporaties. “Terug naar de kerntaak”, “Naar de markt wat naar de markt kan” waren vaandels die fier boven de liberale kabinetten wapperden.

28 juni 2020

Corporaties ontmoetten een fikse belastingdruk, een strak beteugelde sturing en ferme personele krimp. Ondertussen lopen op de woningmarkt de tekorten gierend op, kennen corporatiewijken een institutionele discriminatie en verslechtert de leefbaarheid spoorslags.

Verandering ontstaat onder invloed van de samenleving
“Eigen schuld dikke bult?” De verleiding is groot om dat te denken. We helpen er niemand mee en snijden onszelf in de vingers. Beter is het te kijken naar wat nodig is het tij te keren. Dat is voor de veldwerkers duidelijk: maatwerk in wijken, ruimte voor spoedzoekers, arbeidsmigranten en andere knelgroepen, intensievere bemoeienis met mensen waarmee het niet goed gaat.

“Ja maar, de Autoriteit, De Woningwet, De Bewonersorganisatie, de Commissarissen…”. Ik snap het. Echt stimulerend zijn de omstandigheden niet.

De meeste verandering van regelgeving en politiek beleid ontstaat onder invloed van de samenleving. Een rechtszaak van Urgenda dwong tot klimaatbeleid. Actievoerende boeren dwongen inperking PFAS regels af. Burgerlijke verontwaardiging leidt tot de reorganisatie van de politie in USA.

Neem het voortouw
Neem daarom het voortouw, beleidsmakers, managers, bestuurders en commissarissen. Agendeer de noodzaak tot veranderen. Voer het woord voor de woningzoekenden #wooncrisis. Knok voor een gelijk speelveld in belasting voor koop en huur. Nu betaalt de huurder de belastingvrijstelling van de koper. Forceer nieuwe woonruimte, vraag wethouder en bewoners om jou te vragen de regels te overtreden, trek de wijk in, zorg voor bewoners en span ze voor je kar.

Het is tijd het lijden af te schudden en weer te leiden. Begin nu en zoek in aanloop naar de verkiezingen en een nieuwe kabinetsformatie het podium. Vannimwegen leert je framen en traint je in perscontact.


Naar de training:Perscontacten en woordvoering

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 5536 1860

ej.hopstaken@vannimwegen.nl