SRM-D opleiding tot manager Communicatie

De manager Communicatie organiseert en regisseert alle in- en uitgaande communicatie van een organisatie. Dat doet hij of zij vanuit een visie op de toegevoegde waarde die communicatie heeft voor de organisatie.

22 juni 2022

Veelal werkt hij/zij daartoe nauw samen met de eindverantwoordelijke directeur, bestuurde of CEO. En stuurt hij/zij een team mensen aan dat helpt bij strategie en uitvoering. Hoe leer je dat? Die vraag staat centraal in de kroon op de SRM communicatieopleidingen: de SRM D.

Nieuw lesprogramma
SRM werd drie jaar geleden geconfronteerd met de urgente vraag: hoe zorgen we na het overlijden en vertrek van toonaangevende docenten voor continuïteit en vernieuwing van ons paradepaardje, de SRM D opleiding Communicatiemanager? Elsbeth Postma en Erik-Jan Hopstaken pakten samen met emeritus Vannimwegen-associé Karel Winkelaar de handschoen op. We ontwikkelden een nieuw lesprogramma, voorzagen het van materiaal en cases en hielpen met het werven en selecteren van docenten. Inmiddels draait de opleiding weer als een tierelier. Tot tevredenheid van SRM en studenten.

Het programma
Bij het opnieuw opzetten van het programma, lieten we ons leiden door geïnterviewde eindverantwoordelijken (CEO’s, bestuurders, directeuren), trends die we zien in het vak en onze eigen ervaring als leidinggevenden. We kozen voor een programma waarin ‘doen en doorleven’ hand in hand gaat met ‘weten en reproduceren’. Een programma waarin we steeds afwisselend kennis en inzichten aanbieden en studenten uitdagen deze direct te vertalen naar de eigen praktijk én die van hun medestudenten. Zo doorlopen de deelnemers in een half jaar een programma waarbij ze werken aan organisatieontwikkeling, de nieuwste inzichten uit wetenschap en praktijk, doelgerichtheid en hun persoonlijke vaardigheden in adviseren en leiden. Aan de hand van ervaren mensen uit de beroepspraktijk, uit de netwerken van SRM en Vannimwegen.

Essay en livecase
Studenten schrijven een essay en verdedigen dat bij hun docenten. Een livecase sluit vervolgens de opleiding af. Studenten krijgen op vrijdag een briefing van een topbestuurder en zijn of haar hoofd Communicatie over een daadwerkelijke en actuele situatie. Ze krijgen 24 uur om zich te organiseren en te werken aan een aanpak die de bestuurder de maandag erna kan implementeren. The proof of the pudding…

Studenten beoordelen de opleiding als bijzonder bruikbaar en ter zake. De SRM kan weer een aantal jaren vooruit met het programma. Voor Vannimwegen is dat de mooiste beloning! Het laat zien dat onze experts niet alleen in de wereld van bouwen- en wonen tot hun recht komen. Op naar een volgend wicked problem dat we kunnen oplossen.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over

06 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl

Elsbeth Postma

Meer weten?

Elsbeth vertelt je er graag meer over

06 41 56 15 54

e.postma@vannimwegen.nl