Persona methode op maat voor TBV Wonen

Kunnen we de bewoner een plaats aan tafel geven? Ook wanneer nog helemaal niet bekend is wie de bewoner is? Voor TBV Wonen de belangrijkste aanleiding om te verkennen of werken met ‘persona’ helpt. Na een eerste beloftevolle verkenning vroeg TBV Wonen Vannimwegen om te helpen.

24 maart 2022

“We willen er echt onze eigen methode van maken en niet een standaardaanpak”. Dat is een kolfje naar de hand van Vannimwegen. Wij waarderen deze ‘eigenheid’ als geen ander en scheppen er een eer in iets te leveren dat helpt.

Aanpak
We vroegen TBV Wonen om een projectteam van mensen die mogelijk met de methode gaan werken. En zo ontmoetten we tien mensen op een beeldscherm. Enthousiast en met een gezond wantrouwen. We namen ons voor om spelenderwijs te starten met het maken van karikaturen: typetjes die opvallen als je achter de balie of in de wijk werkt. En zo ontstonden de eerste zeven types… Na de bijeenkomst analyseerden we de types en rafelden ze uiteen in kenmerken waarop je zou kunnen willen sturen.

Dat werkte verrassend goed. We kwamen tot een ‘schuifjes-methodiek’ die een type categoriseerde als ‘meer of minder’ van een gedragskenmerk. Meer of minder ‘uithuizig’ bijvoorbeeld. De kracht ontstond toen we kwamen tot een set van 20 schuifjes. 20 kenmerken waarvan je in wijken, wooncomplexen of woningen wilt weten. We deelden onze methode in wording met het projectteam. Dat zag direct de bruikbaarheid, woog de basisset met kenmerken, stelde spelregels op om stigmatiseren te voorkomen en vulde het aantal mogelijke persona aan.

Methode
Wij werken dit uit tot een methode. Daarbij ontwerpen we spelregels hoe een persona op te stellen, hoe de methode te gebruiken en hoe vanuit persona te komen tot beleidskeuzes. Die methode gaan de projectmedewerkers binnenkort zelf testen binnen TBV Wonen. Zo zal blijken of de TBV-methode ook werkt voor haar medewerkers. Reuzespannend!

Ben je benieuwd naar onze persona aanpak? Of wil je weten of dit ook bij jouw organisatie past?

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan of Lisa vertelt je graag meer.

Erik-Jan 06 55 36 18 60
Lisa- 06 12 03 22 64

ej.hopstaken@vannimwegen.nl
l.dautzenberg@vannimwegen.nl