Online trainingen, mijn ervaringen

Minstens twee dagen per week geef ik trainingen over leefbaarheid, participatie en overlast. Door de coronacrisis lag dat een paar weken stil, maar nu heb ik het minstens zo druk als “normaal”.

22 april 2020

Nu corporaties en hun medewerkers gewend zijn aan de nieuwe situatie stromen de aanmeldingen voor online trainingen binnen. Veel mensen hebben er juist nu tijd voor en behoefte aan.

Ik zie twee soorten vragen. De min of meer individuele vraag: “Ik heb nu mooi de tijd, dus spijker mij eens bij op een bepaald kennisgebied.” De tweede vraag is meer een hulpvraag: “ We hebben nu de tijd om te werken aan ons nieuwe beleid op gebied van.. , maar we niet op dezelfde lijn met elkaar en lopen vast. Kun jij ons verder helpen?“

Twee vragen die in deze tijd vragen om het verkennen van nieuwe digitale opleidingsmogelijkheden. Ik deed inmiddels ervaring op met opleidingen via Skype, Zoom, Facetime en Teams en verwacht dat het lijstje de komende weken nog wel langer wordt. Mijn ervaringen tot nu toe:

  • Het is cruciaal dat alle deelnemers snel en makkelijk toegang krijgen tot de bijeenkomst. Elk programma kent daarbij zijn eigen voor- en nadelen. Test van tevoren met de deelnemers of het werkt. Test dan ook de hardware en de internetverbinding. De meeste laptops, I-pads en telefoons hebben goede camera’s en microfoons, maar soms is het nodig een headset te gebruiken.
  • Een online training organiseer je anders dan een normale training. Meer korte online bijeenkomsten met enkele dagen of een week tussenpauze. Tussendoor werken de deelnemers aan opdrachten (lezen, filmpjes kijken, doe-opdrachten, tests maken) en is de trainer 1 op 1 beschikbaar voor vragen.
  • Een online bijeenkomst kent een andere dynamiek en spanningsboog dan een live bijeenkomst. Een hele ochtend of middag ‘online’ is veel te lang, omdat iedereen heel intensief kijkt, luistert en doet. Het format van een voetbalwedstrijd: 2x 45 minuten met een kwartier pauze ertussen sluit daarom beter aan.
  • Het is heel verleidelijk om online allerlei toeters en bellen toe te passen, subgroepjes, samen tekenen, polls. Mijn advies: Doe dat vooral niet. Het leidt af, zorgt voor deelnemers die verdwalen in cyberspace en technische problemen. Hou het simpel en kort bij een korte presentatie en het beantwoorden van vragen van deelnemers! Met opdrachten die de deelnemers zelf vooraf of tussendoor al dan niet in groepjes kunnen uitvoeren.

Op deze nieuwe manier klanten versterken lukt en geeft energie. Ook zijn online bijeenkomsten erg effectief. Reistijd vervalt en het kost minder tijd om hetzelfde te behandelen. Toch ervaar ik ook dat online nooit echt contact vervangt. Inhoudelijke onderwerpen, inzichten en processen zijn zeker online goed te doen. Maar voor verdiepende persoonlijke inzichten en verrijkende groepsprocessen is echt contact nodig. Ook daarom hoop ik dat deze periode snel weer voorbij zal zijn. In de tussentijd staan wij voor je klaar.

Meer weten over hoe je zelf een online training opzet? Of kunnen wij een training voor je verzorgen? Neem dan contact op mij.

Harry Vlaar

Meer weten?

Harry vertelt je er graag meer over.

06 5181 3161

h.vlaar@vannimwegen.nl