Buitenlandse student als wicked problem

Nederland is populair bij buitenlandse studenten. Ze melden zich in augustus, tegelijk met alle nieuwe Nederlandse studenten. Oeps!

Projectdetails

Opdrachtgever: DUWO
Focusthema: samenwerken

Adviseur(s): Erik-Jan Hopstaken

“Drie gesprekken waren genoeg.”

De klantvraag

Verhalen over studenten op campings, doen het goed op de voorpagina. Het probleem is lastig. Hoe ontvangen we buitenlandse studenten, zonder de Nederlandse tekort te doen?

Onze aanpak

DUWO startte direct na de zomer met investeren in de oplossing voor volgend jaar. Ze bracht haar bewonersorganisaties én de onderwijsinstellingen samen met haar beleidsstaf. In drie conferenties bespraken we de omvang van het probleem, de kaders waarbinnen een oplossing tot stand moet komen en de (on-)mogelijkheden. Het thema kent minder salonfähige aspecten: Wie verdient en wie betaalt? Wie levert de bouwgrond / de panden, wie heeft voorrang en past de Aziatische leefstijl in een Nederlands huis? We kozen een aanpak waarbij die heel snel allemaal op tafel lagen. Vervolgens verkenden we de feiten en bepaalden we samen een kader waarbinnen de oplossing moest ontstaan. DUWO leverde een beleidsvoornemen dat niet aan ieders wensen voldeed, maar wel tot begrip leidde.

Het resultaat

Alle spelers aan tafel kennen elkaar beter, hebben begrip voor elkaars zorgen en zijn bereid te zoeken naar oplossingen. Die kwamen er. Tussendoor werden afspraken gemaakt over schrijnende gevallen en aanvullend sociaal beheer.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 5536 1860

ej.hopstaken@vannimwegen.nl