De manier van...

Samen sterk staan

Projectdetails

Opdrachtgever: Woningcorporatie in Brabant
Focusthema: organisatie en beleid

“Op zoek naar overtuigingen en ongeschreven regels .”

De klantvraag

Een corporatie in Brabant, met een bijzondere cultuur en werkwijze, vroeg ons om mee te denken. Nabijheid, snelheid, werkplezier, zingeving en verbetering zijn in deze organisatie belangrijk. Beleidskeuzes komen in grote mate ‘van onderop’ tot stand en er is slagkracht en een hoge productiviteit. Het directieteam draagt en duwt aan deze cultuur. Maar hoe zorg je dat ook anderen gaan dragen en duwen? Hoe neem je nieuwe mensen goed mee? Hoe bestendig je dit geloof, en deze manier van werken?

Onze aanpak

Bij Vannimwegen herkennen we in deze corporatie een deel van onze eigen cultuur. We delen met elkaar dat dit alleen effectief kan zijn als mensen veel verantwoordelijkheid krijgen en nemen, vertrouwen aan elkaar geven en (taak)volwassen gedrag vertonen. En als er genoeg zelfreflectie is, van personen en groepen, op wat goed werkt en wat niet.

Daar zijn we dus, met directieteam en teammanagers, eerst naar op zoek gegaan. Door elkaar als personen beter te leren kennen en waarderen, en daarna door eerlijke gesprekken te voeren over de ‘ongeschreven regels’. Welke waarden en mores er zijn. Of die echt gedeeld worden. En wat het effect ervan is: welke helpen mensen en teams? En welke maken kwetsbaar? Hoe stevig is het bouwwerk?

De volgende stap is dan ook het verstevigen van dat bouwwerk. Directieteam en teammanagers maken - aangespoord door ons maar vooral zelf - drie programma’s: één voor hun eigen en gezamenlijke ontwikkeling, één voor het werven, ontvangen en ‘inschepen’ van nieuwe medewerkers, en één voor het stutten en versterken van de cultuur met en in de hele organisatie. Zodat iederéén cultuurdrager wordt.

De drie programma’s kunnen bijna van start. We gaan en zijn dus op pad. Wij begeleiden de bijeenkomsten van directieteam en teammanagers en helpen ze vooruit. Indien nodig helpen we ook bij het bedenken van inhoud en werkvormen binnen de programma’s. Maar dat doen we mét hen, en niet vóór hen. Dat past namelijk het best in deze cultuur.

Karin Waldram

Meer weten?

Karin of Erik-Jan vertelt je er graag meer over

Karin: 06 55 36 18 54

k.waldram@vannimwegen.nl