Stadsdialogen voor duurzame woningverbetering

Hoe stimuleer je woningeigenaren tot het verbeteren én verduurzamen van hun koopwoning?

Projectdetails

Opdrachtgever: Gemeente Den haag
Expertise: participatie

Adviseurs: diverse adviseurs

Langzaam komt het vertrouwen dat er meer kan dan je zou denken.

De klantvraag

Veel koopwoningen in Den Haag kampen met achterstallig onderhoud. De gemeente voert actief beleid om eigenaren aan te sporen hun huis goed te onderhouden. Daarnaast heeft Den Haag een ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling. Aan Vannimwegen de vraag om woningeigenaren in beweging te komen op het thema duurzame woningverbetering. Hiske en Jasper bedachten een aanpak.

Onze aanpak

Een ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling, veel achterstallig onderhoud bij koopwoningen en actief beleid om eigenaren aan te spreken: die elementen komen samen in de stadsdialogen. Actieve bijeenkomsten waarin particuliere eigenaren werken aan hun eigen woningverbetering, met de focus op energetische maatregelen (maar zeker niet alleen zonnepanelen).

In verschillende bijeenkomsten gaan de eigenaars steeds een stapje verder. Van informatie en inspiratie, naar speeddates met ambtenaren over vergunningen, juridische (on)mogelijkheden en VvE’s, naar de uitwerking van hun persoonlijke verbeterplan. Langzaamaan groeit het enthousiasme en vertrouwen dat er meer kan dan je zou denken.

Resultaat

Hiske en Jasper wierven de woningeigenaren, organiseerden de bijeenkomsten en zorgden voor de eerste fase-begeleiding. Alle eigenaren kregen een warme overdracht naar een eigen contactpersoon binnen de gemeente.