Samen verduurzamen. Het venijn zit hem in de start

Na een productieve dag werk kom je opgewekt thuis. Wanneer je de deur achter je dicht wilt doen, merk je de post op. Je verzamelt de post van de mat en loopt richting de woonkamer. Je legt de magazines op de koffietafel, de reclamefoldertjes aan de kant en je stuit op een brief van de gemeente. Die maak je gelijk maar open, want ze zijn de laatste tijd druk bezig in de wijk.

27 januari 2020

Je verhuurder start een verduurzamingsproject in de wijk en jouw huis wordt daarin meegenomen. Ze willen dubbel glas plaatsen, een zuinige ketel installeren en de muren, vloeren en het plafond isoleren. Je kijkt om je heen en ziet het al voor je. Een duurzaam huis! Goed voor het milieu, gezond om in te leven én niet te vergeten, de kosten die jij bespaart op je energierekening!

Maar stel je eens voor dat je 82 jaar bent. Dan maak je je wellicht zorgen over vreemde mensen in je huis, over al je spullen die verplaatst moeten worden, over het stof wat altijd zo zwaar op je longen valt. Je bent erg gesteld op je rust en privacy. Werkmannen in je huis en wekenlang lawaai? Daar zit je niet op te wachten.

Of stel je voor dat je een alleenstaande moeder bent met twee kinderen. Je wilt graag naar de inspraakavond maar je wilt de kinderen niet meenemen en hebt geen geld voor een oppas. Je vindt het milieu belangrijk, maar straks een verbouwing? Dat komt financieel wel heel slecht uit. De APK viel al tegen en als je straks ook nog je rolgordijnen moet vervangen omdat je grotere kozijnen krijgt (en de vergoeding niet toereikend is) kunnen de kinderen niet mee op schoolreisje.

Tegenstemmers
De kans is groot dat deze twee personen niet instemmen met de verduurzaming van hun sociale huurwoning. En je hebt de 70% instemming wel nodig.

Vorig jaar onderzocht ik de ervaringen van sociale huurders bij verduurzaming. De uitkomsten logen er niet om: huurders vonden de voorstellen van de corporatie onduidelijk en heel algemeen. Geen aandacht voor hun persoonlijke situatie en wensen. 65% was eigenlijk tegen, maar voelde zich gedwongen om mee te doen. Dat was verrassend. Corporaties ervaren vaak dat huurders mondig en assertief zijn, maar uit mijn onderzoek bleek eerder het tegenovergestelde. Huurders zijn juist meegaand en hebben sterk de neiging om mee te gaan met een voorstel van de huisbaas.

Verduurzamen doe je samen met de huurder
Vannimwegen weet dat je huurders enthousiast kunt krijgen voor verduurzaming. Dit doe je door ze vroegtijdig te betrekken en waar het kan, mee te bewegen met hun wensen en maatwerk te leveren. Denk bijvoorbeeld eens aan bewoners op de begane grond, zij kunnen veel geluidsoverlast ervaren van de bovenburen. Zij zijn erg geholpen wanneer de bovenburen extra geluidsisolatie op de vloer krijgen. Sommige senioren zijn wellicht geholpen met een inloopdouche in plaats van een bad. En zou het niet mooi zijn als, door de verduurzaming, de dame die slecht ter been is, haar bovenwoning kan ruilen met iemand op de begane grond. Door te vragen naar de behoeftes van de huurders, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die niet alleen jouw doelstellingen mogelijk maken maar ook het leven van de huurder verbeteren.

Nieuwsgierig?
Wij vertellen je graag meer over hoe je huurders actief betrekt bij verduurzamingsinitiatieven.

Bas de Blanken

Meer weten?

Bas vertelt je er graag meer over.

06 2696 8562

b.de.blanken@vannimwegen.nl