Onderzoek naar de toekomst van buurtcentrum Westertil

We schreven een kwalitatief onderzoeksrapport over de animo- en exploitatiemogelijkheden voor een buurtcentrum in Wormer.

25 januari 2022

Wormer kent meerdere buurtcentra. Niet vreemd met een sterk vergrijsde bevolking. Toch komen er minder bezoekers in buurtcentrum de Westertil. Door corona is de beheercommissie gestopt en zijn er minder activiteiten. De Westertil ligt midden in het centrum, maar op 200 meter is ook een ander en moderner buurtcentrum te vinden. De gemeente wil daarom de huur van de Westertil op zeggen. Dit voornemen leidt tot grote verontwaardiging bij de huidige gebruikers. Velen komen al jaren in de Westertil en hebben hier hun (enige) sociale contacten.

Behoefte bij bewoners en gebruikersgroepen
Wij onderzochten in opdracht van de gemeente Wormerland, huurdersvereniging Huurders voor Huurders en woningcorporatie WormerWonen het animo om de Westertil open te houden. We spraken met de gebruikersgroepen, vrijwilligers en andere betrokkenen. Ook gingen we op zoek naar nieuwe exploitatiemogelijkheden. De gemeente wil wel een subsidie bijleggen, maar niet voor alle kosten opdraaien. Voorbeelden van nieuwe exploitatiemogelijkheden zijn zelfexploitatie, deels commerciële exploitatie of beheer door een instelling. We gingen daarbij vooral uit van de behoefte bij bewoners en gebruikersgroepen.

We spraken ook met vertegenwoordigers van inspirerende voorbeelden, zoals de vrijwilligersorganisatie de Bloesem in Wormerveer. Met zo’n 60 vrijwilligers runt deze vereniging met een kleine subsidie van de gemeente Zaanstad een succesvol buurtcentrum. We spraken verder met zorginstellingen en welzijnsinstanties.

Benieuwd naar de uitkomsten?
We concludeerden dat er veel mogelijkheden zijn in de mooie centrale ruimte van de Westertil in Wormer. Een groep mensen is erg betrokken en verder tonen ook instanties interesse. Benieuwd op welke exploitatiemogelijkheden we uitkwamen en welke aanbevelingen we deden?

We vertellen er graag meer over!

Elsbeth Postma

Meer weten?

Elsbeth vertelt je er graag meer over

06 41 56 15 54

e.postma@vannimwegen.nl