Ik begrijp jou

Dat begint met verstaan. Begrijpen wat je leest. 1 op de 6 mensen in Nederland leest moeilijk. Zij begrijpen ons niet zomaar. Alleen als wij ons best doen. Als wij begrijpelijk spreken én schrijven. Dat doen werkers bij gemeenten en woningcorporaties niet vanzelf. Bij Vannimwegen kostte het ons ook moeite om het te leren. We spraken duizenden huurders thuis. En hoorden aan wat mensen niet weten, begrijpen en kunnen. Daarom helpen we jullie ook graag om begrijpelijk te schrijven. We maakten 4 trainingen.

20 februari 2024

Training ‘Toegankelijk schrijven’
In deze training leer je schrijven in korte en toegankelijke zinnen. Je leert wat begrijpelijke woorden en zinnen zijn. Hoe je een tekst opbouwt. Je past het direct toe op je eigen brieven, e-mails en artikelen.

We bespreken vooraf jullie belangrijkste leervragen. Tijdens de training werken we met jullie eigen tekst(en). We helpen iedereen persoonlijk en op maat.

Na afloop schrijf je begrijpelijke en aantrekkelijke teksten.

Uitgebreide training ‘Toegankelijk schrijven’ en ‘Gespreksvaardig’
We leren je hetzelfde als in de training toegankelijk schrijven. Je leert ook hoe je een gesprek voert bij mensen thuis. We leren je contact maken en vragen stellen. We nemen door wat je doet als je gesprekspartner het moeilijk heeft, of moeilijk doet.

De meeste bedrijven hebben een huisstijl. Bij deze training maken we daarom een ‘schrijfwijzer’. Daarin staat hoe jullie willen schrijven. We helpen jullie aan een eenduidige schrijfstijl en opmaak van je tekst. En we helpen je met woorden die aansluiten bij je kernwaarden.

Aanvullende training ‘Schrijven van beleidsstukken’
Schrijf je beleidsstukken? Volg dan eerst één van bovenstaande trainingen. Daarna bieden we je een praktische handleiding hoe je een toegankelijk beleidstekst schrijft. We besteden aandacht aan verschillen tussen adviesnotities, verslagen en beleidsnotities. We helpen met opbouw en schrijfstijl.

Training ‘Train de trainer’
In deze training leiden wij jullie zelf op tot schrijfcoach of schrijfdocent. Je volgt dan natuurlijk eerst alle bovenstaande trainingen zelf. Schrijfcoaches prikkelen collega’s tot beter en toegankelijker schrijven. Ze doen het waar nodig ‘nog één keer voor’, maar nemen het niet over. Schrijfcoaches trainen ook nieuwe collega’s en collega’s die op herhaling willen. Zo heeft jouw organisatie na de training een eigen schrijfdocent in huis. En leer je ook je opvolgers toegankelijk schrijven en spreken.

Vannimwegen?
Adviseurs van Vannimwegen hielpen bij duizenden huisbezoeken. We zijn onder de indruk van wat we hoorden en zagen. En namen ons voor om zelf te helpen bij het begrijpelijk maken van tekst. Dat viel ons als hoogopgeleide adviseurs niet mee… Ook de adviseurs die Nederlands studeerden vonden het moeilijk. We zijn ervaringsdeskundigen én bevoegd docent. We zitten daarnaast vol verhalen. Soms schrijnend, vaak leuk.

Op maat, voor individu en groep
De trainingen zijn voor individuen en groepen/teams. Bel of mail ons voor de mogelijkheden, duur en kosten.

Simone Bes

Meer weten?

Simone, Elsbeth of Erik-Jan vertelt je graag meer.

Simone Bes: 06 29 03 57 21
Elsbeth Postma: 06 41 56 15 54
Erik-Jan Hopstaken: 06- 55 36 18 60

s.bes@vannimwegen.nl