Het verschil maken: gewoon dóen

Ik hou van dingen die simpel zijn. Of die in ieder geval niet moeilijker worden gemaakt dan nodig. Begrippen als ‘de paarse krokodil’ roepen bij velen herkenning op, en een glimlach. Maar die herkenning zit hem vooral in dat ánderen dingen altijd heel moeilijk maken. Zelf zouden we die krokodil natuurlijk metéén teruggeven aan dat gezin…

20 april 2025

Helaas. Veel mensen leven en werken in omgevingen waar regels, of andere mensen, bepalen dat dingen niet simpel zijn. Vanwege geld, of belangen, of schaarste. Vanwege risico’s op misbruik en behoefte aan controle en verantwoording. Meestal vormgegeven vanuit goede bedoelingen. Maar vaak met vervelende of zelfs desastreuze gevolgen in mensenlevens. Gelukkig zien we ook inspirerende voorbeelden.

Fluwelen handschoen of stormram
Er zijn namelijk mensen die hierdoorheen gaan. Die echt verschil maken en manieren vinden om de regels vóór zich te laten werken. Of juist om de regels te omzeilen of te doorbreken. Zodat ze een mens, een gezin of een groep mensen kunnen helpen. Of het nu met fluwelen handschoenen gaat of met een stormram, ik bewonder het.

Ik haal inspiratie uit mensen als Ralf Embrechts, die met de Quiet Community (https://quiet.nl) op heel veel plaatsen heel veel mensen helpt – en er vooral voor zorgt dat mensen elkáár helpen. Op simpele manieren. Ook iemand als Michelle van Tongerloo vind ik oneindig dapper. Omdat ze als straatarts soms letterlijk vecht voor mensen in nood. En met de voorbeelden van de mensen die ze helpt, via allerlei platformen weer andere hulp mobiliseert. Zodat ze méér kan bereiken (https://lekkergeven.nl). Buurtzorg is ook een mooi voorbeeld, dat inmiddels met Buurtdiensten, BuurzorgT en Buurtdokters steeds meer mensen direct ondersteunt met thuiszorg, diensten, psychiatrische zorg en huisartsen. En de praktische manier waarop ze in Barcelona aan gebiedsontwikkeling doen, leidt ook tot snel kunnen handelen: https://www.vannimwegen.nl/actueel/artikelen/jullie-laten-bewoners-onnodig-lijden

Luisteren, ideeën genereren, dóen
Design Thinking is ook zo’n actiegerichte, bruikbare methodiek: het begint bij goed luisteren en creatieve ideeën genereren en gaat daarna snel over op prototypes bouwen en testen. Want past als je het dóet, weet je of het werkt en waar het beter moet. In onze eigen praktijk doen we dat ook: natúúrlijk luisteren we eerst en denken we goed na over hoe we een project gaan aanpakken. Maar we worden niet voor niets gevraagd. Dus laten we vooral snel aan de slag gaan. We kunnen altijd bijsturen als dat nodig blijkt.

DOEN: Daadkrachtig, Ongeremd, Eenvoudig en NU
Veel mensen en organisaties willen ‘het verschil maken’. Laten we dat dan nu eens werkelijk gaan dóen. Of het nu in je persoonlijk leven of in je werk is: anderen helpen is goed voor je. Het levert bewezen veel op: meer zelfvertrouwen, zingeving, voldoening, vaardigheden en persoonlijke groei. En ook meer begrip voor, vertrouwen in en verbinding met anderen.

Elkaar helpen is kortom goed voor íeders welzijn. Ik roep daarom ook alle directeuren, beleidsmakers en leidinggevenden op: Versimpel de regels en de structuren. Volg de inspirerende voorbeelden, luister en kijk naar wat er echt nodig is. En stel mensen in staat om meer te D.O.E.N.: om Daadkrachtig, Ongeremd, Eenvoudig en vooral NU te kunnen handelen!

Karin Waldram

Meer weten?

Karin vertelt je er graag meer over

06 55 36 18 54

k.waldram@vannimwegen.nl