Draai participatie om

Zelfs als we alles uit de kast trekken, zijn maar weinig mensen bereid veel tijd te steken in ‘meedenken’.

27 februari 2020

Verhuurders zoeken naar betrokken huurders die willen meedenken over beleid en beheer. Dat gaat vaak moeizaam. Zelfs als we alles uit de kast trekken, zijn maar weinig mensen bereid veel tijd te steken in ‘meedenken’. Tijd voor een blik in de spiegel. Zijn wij dan eigenlijk bereid om ‘mee te doen’ in het leven van de huurder? Ik vrees dat veel huurders dat niet ervaren. Als we willen dat huurders met ons meedoen, zullen we eerst weer moeten leren om met hen mee te doen.

Afstand huurder verhuurder groot
Zonder dat we ons ervan bewust zijn, nam de afstand tussen mensen die huren en mensen die werken bij een woningcorporatie toe. Mensen die gaan werken bij een woningcorporatie zijn in het algemeen hoger opgeleid dan vroeger. Binnen de mensen die komen wonen in een sociale woning, neemt ondertussen de zelfredzaamheid af. Mensen die werken bij een verhuurder weten veel over uitdagingen waar huurders voor staan, ze kennen hun statistieken. Ze kennen de problemen zelf veel minder. Weinigen werkers, hebben problematische schulden, gezinnen of sociale problemen.

Persoonlijk commitment
Als wij, de werkers, dichterbij de bewoners willen komen, moeten wij naar ze toe! En niet alleen met beleid, maar ook met daden deelnemen in het leven van bewoners. Werkers die op huisbezoek gaan, worden steevast geraakt door wat ze ervaren, ruiken, zien en meemaken. Vaak zien we ineens een ‘persoonlijk’ commitment ontstaan: “de situatie die ik aantrof, kroop onder mijn huid’. We zien dan een andere vorm van betrokkenheid ontstaan. De werker helpt met raad en daad.

Wederkerigheid
Dan ontstaat een situatie van meer gelijkwaardigheid. Dan kun je als werker een bewoner prikkelen om ook iets te doen. Iets kleins alsjeblieft. Kom je een eenzame alleenstaande tegen? Dan zijn er wellicht meer. Nodig ze uit om met jou koffie te drinken op kantoor of in de wijk. Jij betaalt natuurlijk… Daarna is de suggestie om wekelijks bij elkaar op de koffie te gaan gemakkelijk te doen. Jij komt af en toe ook. Voordat je het weet ontstaat een ‘community’. Die kun je vervolgens eenvoudig bevragen over ervaringen, maar ook uitdagen om initiatief te nemen. Wellicht is er iemand onder de deelnemers die wekelijks op je kantoor een koffieclub wil ‘hosten’. Als tegenprestatie zorgt jouw bedrijf voor koffie en koek. Dan creëer je een vorm van participatie die wederkerig is. Jij hielp hen, zij helpen jou. Voordat je het weet vraag je één van de deelnemers in je participatieraad.

Doe mee in het leven van je huurder
We komen in het veld legio mogelijkheden tegen om groepen huurders te verbinden en te verleiden om iets te doen. Een handige huurder wil misschien best ‘klusadviseur’ voor andere huurders zijn. Of ‘schilderinstructeur’, of ‘tuinhulp’, ‘formulierentijger’, ‘bureaucratiecommando’ of ‘belastingconsulent’. Het is niet de kunst om dat soort ‘functies’ te verzinnen. De kunst is mee gaan doen in het leven van je huurder.

Experimenteren
Erik-Jan Hopstaken en Harry Vlaar helpen je graag aan een experimenteerproject.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 5536 1860

ej.hopstaken@vannimwegen.nl