De dynamiek van interim bestuurders in corporatieland

Interim bestuurders bewegen zich in een dans van uitdagingen en kansen. Ze hebben de gelegenheid bruggen te slaan en te bouwen aan vertrouwen, samenwerking en vernieuwing. Terwijl bestuurdersstoelen blijven draaien, heeft de interim bestuurder een cruciale rol in het streven naar succesvolle transformaties en duurzame groei.

28 augustus 2023

Tussen stoelendansen en naadloze overgangen
In het voortdurend veranderende speelveld van corporatieland zijn bestuurders als dansers die van stoel naar stoel bewegen. Pensioenen, ziekte, onvrijwillige vertrekken of nieuwe avonturen elders zorgen voor een voortdurende wisseling van de wacht. De verantwoordelijkheid om deze stoelendans te begeleiden ligt bij de rvc, en daarbij staat de rol van de interim bestuurder in de schijnwerpers.

Interim bestuurder: brug en bouwer
Vaak lijkt het alsof de tijd dringt wanneer een bestuurderspositie vacant komt. In het ideale geval kan een opvolger tijdig klaargestoomd worden voor de overname. Maar in de meeste gevallen vergt het aantrekken van een nieuwe bestuurder tussen de 5 en 8 maanden. En zelfs de meest vastberaden rvc kan een naadloze overgang niet garanderen. Dit leidt ertoe dat het stokje vaak twee keer wordt doorgegeven: eerst aan een interim bestuurder en dan aan een definitieve benoeming. Maar hoe transformeer je dit gegeven tot een voordeel?

Kiezen voor impact: opties en overwegingen
De rvc heeft doorgaans drie opties voor de rol van interim bestuurder: een interne manager of directeur, een rvc-lid, of een externe interim bestuurder. Om de juiste keuze te maken, zeker in geval van een interim bestuurder, is het raadzaam een helder omschreven opdracht of profiel te formuleren, waardoor gemiste kansen worden voorkomen. Vannimwegen kan hier uitstekend in adviseren.

Definiƫren van succes: een gedeelde visie
Dit proces gaat niet alleen over wat er moet worden bereikt, maar ook over hoe dit moet gebeuren. Het gaat om het creƫren van een breed draagvlak en het sturen van verwachtingen, zowel binnen de organisatie als voor de interim bestuurder zelf. Dit proces kan worden vormgegeven door middel van gesprekken met verschillende belanghebbenden, resulterend in een heldere en krachtige opdracht.

Een interim bestuurder in actie: bouwen aan vertrouwen en samenwerking
Reflecterend op eigen ervaringen als interim bestuurder, wordt duidelijk dat de opdracht vaak ruimer geformuleerd is dan in eerste instantie gedacht. In een situatie zonder urgente crisis ontstaat ruimte om, in samenwerking met de rvc, de ware kern van de opdracht te ontdekken. Deze kern kan worden onderstreept met een treffende ondertitel: "Het vertrouwen in samenwerking en werkplezier versterken". Dit omvat niet alleen het voortbouwen op het goede, maar ook het exploreren van nieuwe paden met het personeel als partners.

Overwegingen voor de toekomst: de weg van de boardroombuddy
De rol van interim bestuurder brengt nieuwe uitdagingen en leermomenten met zich mee. Het maken van keuzes tussen wat wel en niet aan te pakken, en tegelijkertijd te anticiperen op de belangen van de organisatie en toekomstige bestuurders, wordt een cruciale vaardigheid. Het idee om de interim bestuurder als 'boardroombuddy' te behouden voor de nieuwe bestuurder na diens aantreden, als een extern klankbord, biedt een potentieel waardevolle ondersteuning in de overgangsperiode.

Benieuwd wat van Vannimwegen voor jou kan betekenen? En nog belangrijker: hoe? Neem contact op, we versterken je graag.

Sandra van Zaal

Meer weten?

Sandra vertelt je er graag meer over

06 30 23 19 93

s.van.zaal@vannimwegen.nl