Afscheid als docent Leergang Woonconsulent

Binnenkort neemt Harry Vlaar afscheid als docent van de 'Leergang Woonconsulent'. Een leergang die hij samen met trainingsbureau Kjenning heeft opgezet en met veel plezier heeft uitgevoerd. Harry vertelt: "Ik kijk met heel veel voldoening en trots terug op 10 jaar 'Leergang Woonconsulent'. Want woonconsulent is een mooi en uitdagend vak. Als trainer had ik het niet moeilijk. De deelnemers hebben dezelfde baan in verschillende organisaties. Het goede gesprek over het vak en wat iedereen meemaakt, ontstaat vanzelf. En mensen delen niet alleen dezelfde baan, maar hebben ook vaak een vergelijkbare achtergrond en zijn sociaal bewogen. Veel groepen zijn heel hecht geworden en houden jaren later nog steeds contact met elkaar."

20 februari 2024

Zwaardere casuïstiek
Harry vertelt verder: "In de afgelopen 10 jaar is de Leergang best veel veranderd. De inhoud van de Leergang beweegt mee met wat er in de praktijk gebeurt. Het vak leefbaarheid is daarom belangrijker geworden. Huurincasso verdween als apart vak. En het onderdeel overlast breidde steeds verder uit, met onder meer een workshop gedragsaanwijzing en een vak over de samenwerking met de gemeente en andere netwerkpartners. Ook de achtergrond van de deelnemers aan de leergang veranderde. Nieuwe woonconsulenten hebben heel vaak een verleden als hulpverlener of een loopbaan bij de politie achter de rug. Dat komt goed van pas, want het valt mij op dat de overlastcasussen veel zwaarder zijn geworden. Die zijn veel heftiger en schrijnender dan tien jaar geleden. Daarbij zijn ze ook steeds vaker niet oplosbaar. Huurrecht docent van het eerste uur Jan Sengers eindige aanvankelijk zijn presentatie met de tekst: “Elke overlastcasus is oplosbaar.“ Ergens in 2015 wijzigde hij dit in: “Niet elke casus is oplosbaar.“ De huidige docent, Bart de Jonge, heeft het zelden over oplossen. Hij legt de nadruk op de inspanningsverplichting: “Je moet alles proberen wat je kan.”

In elke Leergang bespreken we casussen waar je buikpijn van krijgt. Dat gaat ongeveer zo: "Mijn huurder is een vrouw, verslaafd, veroorzaakt geluidsoverlast, haar agressieve vriend slaat de buurman in elkaar, de politie doet niks, er is hulpverlening maar ik weet niet wat die doen, de buren klagen, de jurist vindt het dossier niet dik genoeg. Wat nu?"

Gelukkig helpt het bespreken van de casus meestal wel. We lossen de casus niet altijd op, maar de buikpijn wel. Het gaat erom dat je doet wat je kunt.

Waarom ik stop
Er zijn twee redenen waarom ik stop als docent van de Leergang. Ten eerste vind ik het belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen en uitdagen. Na tien jaar is het daarom tijd geworden om deze mooie leergang los te laten om ruimte te maken voor nieuwe uitdagingen. Die uitdaging zoek ik in uitbreiding van het adviesvak bij Vannimwegen. Daarin richt ik me op thema’s als leefbaarheid, participatie en dienstverlening.

De tweede reden is dat ik ervan overtuigd ben dat de oplossing voor de heftige en lastige overlastcasussen niet op het uitvoerende niveau van de woonconsulent ligt. Het is belangrijk om eerst strategisch en tactisch een aantal zaken goed uit te werken. Ik wil als adviseur daarom graag aan de slag met vragen als: Hoe ga je nu als corporatie, samen met je netwerkpartners, om met overlastklachten? Hoe stuur je op prettig wonen? Hoe zie je de relatie tussen huurder en verhuurder en hoe onderhoud je die?

Mijn opvolgers zullen de Leergang niet alleen voortzetten, maar ook verder ontwikkelen. Ik wens hen en alle toekomstige cursisten heel veel plezier toe!"

Harry Vlaar

Meer weten?

Harry vertelt je er graag meer over

06 51 81 31 61

h.vlaar@vannimwegen.nl