Zelfrijzend bakmeel

“Dat toezicht is toch soms ook net zelfrijzend bakmeel,” verzuchtte hij. “We praten meer over toezicht dan dat we daadwerkelijk bezig zijn met toezichthouden.”

25 april 2023

We waren uitgenodigd om de vernieuwing van de visie op toezicht en bestuur te begeleiden. En eerlijk gezegd schrok ik even. Het is altijd leuker om bij een opdrachtgever binnen te komen en te voelen dat ze er zin in hebben. Maar het optrekken met deze en andere raden van commissarissen schetst wel een interessant tijdsbeeld.

Sinds de Woningwet zijn we allemaal druk geweest met compliant te worden: reglementen, toezichtvisie, bestuursvisie en nog veel meer. En zoals dat gaat (toch?): die documenten gaan de kast in en niemand kijkt er meer naar. Totdat Vannimwegen (of een kandidaat-commissaris) langs komt. En dan ontstaan boeiende gesprekken over:

 1. Hoeveel aandacht wil de rvc nog aan compliance besteden?
  Zijn we eraan toe om de aandacht te verleggen van compliance naar de maatschappelijke opgave? Ga zelf maar eens na voor jouw rvc: Ervaren jullie voldoende ruimte om de visie op de maatschappelijke opgave te bespreken? In welke mate dreigt de systeemwereld (Aw, wet- en regelgeving, accountant) de leefwereld (huurders, opgaven) te overwoekeren?
 2. Waar levert de rvc toegevoegde waarde?
  Natuurlijk heb je een wettelijke taak, maar er is veel ruimte om zelf te bepalen hoe deze ingevuld wordt. Wat gaat er mis als de rvc er in hoge mate op vertrouwt dat de systeemwereld wel voldoende de ratio’s e.d. in de gaten houdt? Welke risico’s levert dat op? En waar ontstaat dan ruimte.
 3. Heeft de rvc scherp welke houding en gedrag hij van zichzelf en de bestuurder verlangt?
  Natuurlijk is het een en ander vastgelegd in de Governancecode. Maar als ik zo’n code lees, krijg ik geen concrete beelden bij hoe dat het er in praktijk uitziet. En vind ik het persoonlijk mooi om de lat voor een goede commissaris of bestuurder hoger te leggen, met name op houding en gedrag.
  Daar kan een toezichtvisie (tot stand gekomen na een intensieve dialoog) het verschil maken! Ook kan de toezichtvisie handvatten geven in lastige situaties en in de werving van nieuwe commissarissen of bestuurders.

Willen jullie ook uitgedaagd worden om tot een scherpe visie te komen of een stevige, maar ook liefdevolle zelfevaluatie te doen? Wij begeleiden dit graag!

Robert de Heer

Meer weten?

Robert vertelt je er graag meer over

06 53 23 39 30

r.de.heer@vannimwegen.nl