Wat nemen we mee?

Sinds twee weken train ik weer groepen in conferentieoorden, schuif ik weer aan bij vergaderingen en bezoek ik weer terrassen en restaurants. Uiteraard met respect voor de 1,5 meter afstand. Maar behalve dat voelt het weer als normaal. Na maanden van zoomen, teamen en facetimen was ik daar ook wel even klaar mee. Ik geniet volop van het weer ontmoeten van mensen.

28 juni 2020

Voor marktleider Kjenning geef ik een Leergang van vier blokken van twee dagen: De leergang Woonconsulent.

Toevallig had ik een groep die in maart al was gestart met het eerste blok, toen corona ons dwong tot thuiswerken. De resterende drie blokken vormde ik om tot een blend van 8 inhoudelijk gerichte zoom-sessies met de groep en een laatste live groepsbijeenkomst in juni.

Wat ik leerde:

  • Online trainingen kennen een andere dynamiek. Die zijn intensief en inhoudelijk gericht. Inhoudelijke onderwerpen gaan bijna twee keer zo snel als bij live trainingen. Dan is de stof behandeld, besproken en begrepen, maar nog niet doorleefd.
  • Je komt in een online training minder toe aan het geven van betekenis en ontdekken hoe je medecursisten in de praktijk werken. Groepsopdrachten en casusbesprekingen krijgen online veel eerder een inhoudelijke insteek. Live is de interactie vaker ontspannen en informeel. Je leert als cursist je collega’s kennen en er ontstaat vanzelf ruimte om persoonlijke uitdagingen, dilemma’s en worstelingen met elkaar te delen. Zo ontstaat herkenning en dat leidt tot inzichten.
  • Coaching via online werkt weer wel heel goed. Met een aantal cursisten hield ik een 1 op 1 zoomsessie. Daarin bespraken deze deelnemers hun persoonlijke uitdagingen en worsteling bij het uitoefenen van hun vak. Die bijeenkomsten waren verdiepend.

Al met al had ik als trainer in de online periode een verdiepende interactie met cursisten, maar hadden zij die niet met elkaar.

De toekomst
Ik denk dat ik online bijeenkomsten af en toe zal blijven inzetten voor vergaderingen, werkoverleg en bijpraten met klanten. Dat bespaart veel tijd, vooral ook reistijd. Maar kennismaken, overleg over moeilijke of gevoelige kwesties en ontspannen bijpraten doe ik bij voorkeur live.

In trainingen zie ik nu meer mogelijkheden voor blended learning. Een goede mix van korte online bijeenkomsten over inhoudelijke onderwerpen, online 1 op 1 begeleiding en coaching en groepsbijeenkomsten waarin ontspannen interactie en verdieping centraal staan.

De training wordt hierdoor per saldo korter. Dat is vooral aantrekkelijk voor werkgevers, want hierdoor is de belasting voor de organisatie veel kleiner.

Tenslotte verwacht ik dat deze online periode een grote impact heeft op de manier waarop organisaties werken en hun kantoren inrichten. Veel organisaties ontdekten dat thuiswerken heel goed werkt en heel productief is. Het biedt werknemers de mogelijkheid werk en privé goed te combineren. Het kantoor van de toekomst wordt meer een ontmoetingsplek en steeds minder een werkplek.

Harry Vlaar

Meer weten?

Harry vertelt je er graag meer over.

06 5181 3161

h.vlaar@vannimwegen.nl