Waar is de bewoner in het coalitieakkoord?

Het valt op dat de volkshuisvestelijke ambities van de regering vooral kwantitatief van aard zijn. De bouw van 100.000 woningen per jaar is de topprioriteit. Daarnaast staan er forse investeringen in duurzaamheid op de rol. Er komen warmtenetten, maar ook verplichte isolatienormen en een Nationaal Isolatieprogramma voor woningen.

25 januari 2022

Op zichzelf is er niets mis met deze ambities. Maar de impact op het leven van veel bewoners is groot. Wat is het moment dat zij mogen meepraten en meebeslissen over hun buurt en hun woning?

Het gevaar dreigt dat vooral de professionele partijen en instanties gaan bepalen wat er precies gebeurt. Dat werkt meestal onbewust en onbedoeld. Overheid, gemeente, ontwikkelaars, bouw- en ontwikkelbedrijven, netwerkbeheerders en woningcorporaties gaan samenwerkingen aan om verduurzaming en nieuwbouw mogelijk te maken.

De bewoner zit daarbij meestal niet aan tafel. En dat kan ook niet altijd. Enkele voorbeelden:

  • Nieuwbouw:
    Bij nieuwbouw komt de bewoner pas in beeld op het moment dat deze reageert op de advertentie. Hoe weten we dan, dat we een product opleveren dat ook past bij de wensen en behoeften van deze bewoner?
  • Sloop:
    100.000 woningen per jaar kunnen we in Nederland niet bouwen op nieuwe grond. Bovendien hebben corporaties zelden nog braakliggende grond in bezit. Op de grond die zij bezitten, staan meestal woningen. Verdichten is dan een aantrekkelijk scenario. Maar is dat ook voor de mensen die daar nu wonen het geval? De weerstand tegen sloop is vaak groot. Denk bijvoorbeeld aan de Tweebosbuurt in Rotterdam en Jericho in Amersfoort. Bewoners voelen zich niet gehoord en hebben het gevoel dat ze weg moeten omdat ze minderwaardig zouden zijn. Hoe kunnen corporaties meer in harmonie buurten verdichten?
  • Warmtenet:
    De komst van een warmtenet is een complex spel waarbij onder meer gemeenten, netwerkbeheerders, warmteleveranciers en de corporatie betrokken zijn. Hoe zorg je er nu voor dat ook de bewoners in een vroeg stadium mee praten over een warmtenet in hun wijk?

Regie voeren
De belangrijkste aanbeveling voor de corporaties is om niet af te wachten. Neem zoveel mogelijk zelf het initiatief bij nieuwbouw, sloop en verduurzaming.

Corporaties kunnen bewoners en toekomstige bewoners een stevige positie aan tafel geven. Lukt het niet om de bewoners aan tafel te krijgen? Denk dan aan een onafhankelijke persoon of partij, die namens de huurders optreedt.

Een tweede aanbeveling is om meer onderzoek te doen naar de wensen en behoeften van toekomstige huurders. Hoe willen zij wonen? Wat vinden zij een prettige indeling van de woning? Hebben zij nog behoefte aan eigen tuin? Wat vinden zij belangrijk aan een buurt en welke voorzieningen horen daarbij? De kans is groot dat onderzoek inzicht geeft in het feit dat er verschillende leefstijlen zijn, die passen bij verschillende woningen en woonmilieus.

De laatste aanbeveling is communicatie. Corporaties zijn van plan om in de komende dertig jaar vrijwel alle woningen ingrijpend te renoveren of te slopen. Dat heeft een enorme impact op de bewoners en omwonenden. Het is daarom belangrijk om mensen hierop voor te bereiden en uit te leggen waarom dit ook in het belang van de bewoners is.

Ik ben erg benieuwd naar de plannen van corporaties om bewoners te betrekken bij de nieuwbouwopgave en duurzaamheid. Als je er iets over wil delen, stuur me dan gerust een mailtje, of deel het bij dit artikel of een van mijn blogs op Linked-in.

Harry Vlaar

Meer weten?

Harry vertelt je er graag meer over.

06 51 81 31 61

h.vlaar@vannimwegen.nl