Beleidstraagheid te lijf

Nieuwe plannen maken kost jaren. Neemt de overheid een besluit, dan roept ze het nieuws van de toren. Burgers moeten die jaren echter wel bijtrekken. Twijfel eerder delen helpt!

7 oktober 2018

Verandering uitdenken kost tijd. Het besluit nemen om daadwerkelijk te veranderen ook. Je bent zomaar jaren verder. Daarna wil je de buitenwereld enthousiast vertellen over dat nieuwe plan! En dus start je een voorlichtingscampagne. De media staan bol van jouw denkwerk. Eindelijk maakt de wereld kennis met de mooie wereld van de toekomst. Helaas blijkt de waardering minder groot dan gedacht. Op een paar bevlogen early adapters na ontmoet je veelal eerst onvrede, weerstand of twijfel.

Is beleid omgezet naar regels, dan dooft de voorlichting. Verrast constateren beleidsmakers vervolgens dat burgers en bewoners de regels niet kennen. Vaak zijn ze daar zelf de dupe van: we komen in onze huisbezoekprojecten mensen tegen die sparen om de huurwoning terug te brengen in oude staat. Ook als ze een nagelnieuwe keuken plaatsten. De meeste verhuurders juichen dat inmiddels alleen maar toe. Ook als veranderende regels het eigenbelang dienen, kennen mensen ze na jaren niet. We constateren dat sprake is van ‘beleidstraagheid’: Het duurt decennia voor nieuw beleid bekend en geaccepteerd is.

Onbekend en onbemind
De oorzaken van beleidstraagheid zitten diep. De wereld van de beleidsmaker in zijn kantoor staat ver van de wereld van bewoners en hun gesprek op het achterpad. Het dichten van de kloof tussen beleidsmaker en burger zal nooit helemaal lukken. De kloof kan een stuk kleiner als de beleidsmaker zich aanpast. Hij moet door de knieën en afdalen naar de wereld waarin gewone mensen leven.

Doorpakken of onzekerheid delen
In die wereld vraag je ‘doorpakken’ bij het ervaren van problemen. Besluit als beleidsmaker snel over een pand met schimmel en vocht en accepteer de rituele onvrede: burgers verwachten dat jij deze codes snapt! Heb het lef om burgers vanaf het allereerste begin te betrekken bij de zoektocht naar grote veranderingen. Deel vooral jouw twijfel, jouw onvermogen en praat. Heb ruimte om mee te bewegen en deel voortdurend met de buitenwereld de voortgang. Dan wordt het beleid ook van de burger en versnelt de acceptatie.

Hoe dan een beleidsverandering als verduurzaming tot stand te brengen? Wat denk jij de ‘doorpak-‘variant of juist delen van onzekerheid?

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 5536 1860

ej.hopstaken@vannimwegen.nl