Communicatie bij projecten (dag)

Renovatie, verduurzaming, sloop: het zijn grote projecten van je organisatie. Met veel gevolgen voor je bewoners en je imago. Hoe ga je om met bewoners en omwonenden? En hoe betrek je mensen bij je plannen en projecten?

15 oktober 2020

Alle renovatie-, verduurzamings- en sloop/nieuwbouwprojecten hebben één overeenkomst: ze verlopen nooit zoals gepland. Het gevaar van (bewoners-)verzet, tegenstrijdige belangen, procesvertraging en negatieve publiciteit ligt op de loer. Dat alles heeft effect op het vertrouwen van uw belangrijkste belanghebbenden, en op uw reputatie. Communicatiemanagement helpt die risico’s te verkleinen.

Na jaren van relatieve rust, bestaat nu de dringende behoefte om Nederlandse wijken te transformeren tot energiezuinige wijken. En dus moeten we van het gas af, straten open, warmtenetten in de grond, zonnepanelen op het dak, wanden isoleren of woningen slopen en vervangen. Dat zijn bijzondere ingrepen waarbij verschillende professionals en dito bewoners elkaar op verschillende momenten treffen. Ruim 20 jaar geleden publiceerde Vannimwegen het boek ‘Schaken op vier borden, communicatiemanagement bij stedelijke vernieuwing’. Het is onverminderd actueel. Oude valkuilen gaan open en projecten stranden op een te enthousiaste start, verlies aan vertrouwen en naïef optimisme. Of ze slagen met teleurgestelde, boze en verdrietige bewoners als resultaat.

Ons credo is: “Het venijn zit in de start”. Organiseer vooraf de communicatie en doorleef met alle betrokkenen goed wat er te gebeuren staat. Maak afspraken vóór onenigheid ontstaat en denk heel goed na over hoe je bewoners betrekt.

Deze training maakt u wegwijs in het krachtenveld van belangen, doelen en risico’s en helpt deze te bepalen, monitoren en erop te sturen.

De training is bestemd voor iedereen die betrokken is bij de communicatie van (vernieuwings)projecten, zoals managers en adviseurs Communicatie, Bewonerszaken en/of Participatie.

Eerstvolgende trainingsdag: 25 januari 2022. Deze training is een coproductie van Vannimwegen en Nestas Communicatie. Aanmelden kan via Nestas.

Interesse in de vervolgtraining? Kijk hier voor meer informatie.

Onderstaand een korte impressie van de training.

Interesse in een incompany training?

Doe deze opleiding met het hele team dat straks het project gaat doen. Jullie spreken dan één taal én zien allemaal waarom ‘het venijn in de start’ zit. Zo voorkom je tijdrovende discussies, vermijd je valkuilen en vergroot je de waardering voor jullie werk.


Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 - 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl