Projectleiding, communicatie en participatie voor WormerWonen

In een naoorlogse buurt in Wormer onderzoeken we, samen met bewoners, de keuze voor renoveren of vernieuwen. We verzorgen voor WormerWonen de communicatie en participatie met bewoners.

Projectdetails

Opdrachtgever: WormerWonen
Focusthema: communicatie en participatie

"Hoe betrekken we bewoners op actieve en constructieve wijze bij de keuze tussen renoveren of vernieuwen?"

De klantvraag

WormerWonen vernieuwde al een groot deel van de Molenbuurt in Wormer. Ze staat nu voor de vraag wat te doen met het laatste gedeelte. De buurt is toe aan grondige renovatie of vernieuwing. WormerWonen vroeg Vannimwegen te helpen met de communicatie en participatie bij de aanloop naar de verdere planontwikkeling.

Onze aanpak

We formuleerden samen met WormerWonen allereerst een plan van aanpak: hoe benaderen we de vraag, wie betrekken we en op welke wijze?

Uit ervaring weten we dat bewoners vroegtijdig bevragen en betrekken altijd loont. WormerWonen deelt deze visie. In de Molenbuurt gingen we daarom, met gepaste afstand, allereerst de buurt in. We spraken ruim 90% van de bewoners van de 145 woningen. Zij gaven aan hoe ze hun woning en buurt ervaren. Ook konden ze zich aanmelden om te participeren.

Bewoners kunnen participeren in de projectgroep en als ‘beeldbrenger’, door het geven van een inkijkje in hun leven in de woning en buurt. De projectgroep is betrokken bij het bouwkundig onderzoek naar de woningen en praat direct mee over de verschillende opties voor de toekomst van de Molenbuurt.

Gedurende het hele traject dragen we bij aan de communicatie met bewoners, via ansichtkaarten, nieuwsbrieven en meerdere gespreksmomenten. Zo organiseerden we een goed bezochte informatiemarkt voor de bewoners en omwonenden van de Molenbuurt. Daarin gaven we een toelichting op de resultaten van de bewonersgesprekken, de planning van de verschillende fasen en het bouwkundig onderzoek. De bewoners die meedoen in de projectgroep waren aanwezig om hun rol toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Het resultaat

De planontwikkeling kent verschillende fasen die nog niet zijn afgerond. De eerste concrete resultaten komen uit de bewonersgesprekken. Die leverden een schat aan informatie op over hoe de bewoners hun woningen, straten en buurt ervaren en welke woon- en/of verhuiswensen ze hebben. Ook kregen we inzicht in de meest ervaren problemen (warmte- en geluidisolatie, vocht/schimmel) en de investeringen die bewoners zelf de afgelopen jaren deden (keuken, badkamer, vloer). Die gaven we mee aan het ingenieursbureau dat het bouwkundig onderzoek in de woningen uitvoert. De resultaten van dit onderzoek zijn binnenkort bekend. Ze worden besproken in de projectgroep.

Warren van Hoof

Meer weten?

Warren van Hoof vertelt je er graag meer over.

06 41 69 52 85

w.van.hoof@vannimwegen.nl