Versterken en verankeren

Van cultuurprogramma naar dagelijks werk

Projectdetails

Opdrachtgever: Woningcorporatie in Brabant
Focusthema: organisatie en beleid

“Op zoek naar overtuigingen en ongeschreven regels .”

De klantvraag

Een corporatie in Brabant vroeg ons om mee te denken over de cultuur. We maakten kennis met een eigen-wijze organisatie, waarin nabijheid, werkplezier, wendbaarheid en eigen verantwoordelijkheid belangrijk zijn. Keuzes komen in grote mate ‘van onderop’ tot stand en er is slagkracht en een hoge productiviteit. Het directieteam draagt en duwt aan deze cultuur. Maar hoe zorg je dat ook anderen gaan dragen en duwen? Hoe bestendig je dit geloof, en deze manier van werken?

Onze aanpak

Bij Vannimwegen herkennen we in deze corporatie direct een deel van onze eigen cultuur. Leuk én een beetje risicovol: projectie ligt ‘op de loer’ en de lessen die wij leerden als adviesbureau zijn niet één op één te vertalen naar een corporatie. Maar wat zeker voor beide waar blijkt: dit kan alleen effectief kan zijn als mensen veel verantwoordelijkheid krijgen en nemen, vertrouwen aan elkaar geven en (taak)volwassen gedrag vertonen. En als er genoeg oprechte zelfreflectie is in de hele organisatie.

Daar zijn we dus mee gestart. We hielpen directie, managers en andere sleutelfiguren om elkaar als mens beter te leren kennen en waarderen. Daarna voerden we eerlijke gesprekken over de ‘ongeschreven regels’. Welke waarden en mores zijn er en wat is het effect daarvan: welke helpen mensen en teams? En welke maken kwetsbaar? Hoe stevig is het ‘bouwwerk’ echt?

Daarna verstevigden we samen dat bouwwerk. De groep werkte – aangespoord door ons maar vooral zelf – in het afgelopen jaar aan drie ‘programma’s’:

één voor hoe nieuwe medewerkers worden geworven, verwelkomd en ‘ingescheept’,

één voor de gezamenlijke ontwikkeling van de groep leiders binnen de organisatie, en

één voor het stutten en versterken van de cultuur met en in de hele organisatie. Zodat iederéén cultuurdrager kan worden.

Effect

Tijdens het maken en uitvoeren van die drie programma’s kwamen we alles tegen wat cultuur zo fascinerend maakt. Het ene moment kregen mensen samen vleugels, het andere moment crashten ze keihard. Soms werden verantwoordelijkheden vanzelfsprekend opgepakt, soms gebeurde er een hele tijd erg weinig. Vaak waren ze blij met ons als hun begeleiders, af en toe werd onze toegevoegde waarde betwijfeld. Er waren momenten waarop ze elkaar moeilijk konden vinden, maar gelukkig kwam de groep steeds weer constructief bij elkaar. En namen ze op veel momenten al hun andere collega’s mee, wat daadwerkelijk leidde tot een breder fundament onder de cultuur.

Verankeren
Dat laatste weten we omdat we natuurlijk evalueerden. Door met de hele groep de gezamenlijke ervaringen in het afgelopen jaar indringend te bespreken. We maakten – letterlijk – een grote puzzel, waarvan alle bijeenkomsten en mijlpalen de puzzelstukken vormden. Bij het leggen van elk puzzelstuk vroegen we de deelnemers om herinneringen en waardering te delen. Een jaar is lang, en veel lijkt vergeten. Maar het collectieve geheugen is groot en enorm waardevol. Met deze werkvorm haalden we die waarde naar boven en verankerden we de gezamenlijke ervaringen en de effecten ervan. Het beeld dat we samen legden paste naadloos bij de groep en bij de organisatiecultuur.

De drie programma’s zijn sindsdien opgenomen in het dagelijkse werk en in ‘gewone’ projecten. Waarmee ze structureel bijdragen aan het stevige fundament van deze organisatie. Want het bestendigen van organisatiecultuur IS dagelijks en ‘gewoon’ werk!

Karin Waldram

Meer weten?

Karin of Erik-Jan vertelt je er graag meer over

Karin: 06 55 36 18 54

k.waldram@vannimwegen.nl