Organisatiescan woningcorporatie

Röntgenfoto van hard en soft controls en organisatie-inrichting

Projectdetails

Opdrachtgever: Woningcorporatie Randstad
Focusthema: organisatie en beleid

“Een vinger op een zere plek doet pijn. Maar dan weet je wel wat je moet behandelen.”

De Klantvraag

Een kleine corporatie in de Randstad. Met een roerig verleden en een beloftevolle toekomst. Die daarom belangrijke vragen had: Wat gaat of komt goed? En wat moeten we aanpakken? Beoordeel asjeblieft onze hard en soft controls en onze organisatie-inrichting...

Onze aanpak

We startten met verkennen. We vroegen een vrachtlading documenten op om te lezen, checken, rekenen, vergelijken. We gingen in gesprek met alle medewerkers en sleutelfiguren. Parallel daaraan stelden we toetsingskaders vast. Want: waar meten we eigenlijk precies aan af? Wat is noodzakelijk en wenselijk voor een corporatie met deze context en kenmerken? Wat is nodig om alleen te ‘overleven’? En wat is dan nog meer nodig om ambities waar te maken?

Daarna beoordeelden we op basis van verkenning en toetsingskaders. Naar de ‘hard controls’: wat moet zichtbaar in orde zijn om in control en compliant aan wet- en regelgeving te zijn? We kwalificeerden governance, organisatie-inrichting, AO & IC, compliance, planning & control en risicomanagement. We toetsten en benchmarkten structuur en formatie. En we beschouwden de ‘soft controls’: passendheid van cultuur, samenwerking, leiding, personeelsinstrumenten en relatie met klanten en stakeholders.

Het resultaat

In de laatste stap rapporteerden we. Voor ons doen uitgebreid, zodat we alle lezers, intern en extern, goed meenamen in onze bevindingen. Want vingers op zere plekken leggen doet pijn. Daarom was het belangrijk om ook te laten zien wat wél goed is en de progressie expliciet te waarderen. Natuurlijk adviseerden we: over prioriteiten en vervolgstappen waar de organisatie concreet mee verder kan. En legden we waar nodig persoonlijk aan alle betrokkenen uit wat we hebben opgeschreven en waarom.

Karin Waldram

Meer weten?

Karin vertelt je er graag meer over.

06 55 36 18 54

k.waldram@vannimwegen.nl