Zelfevaluatie raad van commissarissen vraagt creativiteit.

Gedetailleerd voorprogrammeren om tijd te houden voor goed gesprek bij zelfevaluatie.

Projectdetails

Opdrachtgever: raad van commissarissen woningcorporatie
Focusthema: organisatie en beleid
Adviseur(s): Erik-Jan Hopstaken

“We waarderen - de open en ‘to the point’ wijze van begeleiding.”

De klantvraag

Met regelmaat vraagt een raad van commissarissen ons te helpen bij zelfevaluatie. Dat doen we graag live, maar ook online zijn er voldoende mogelijkheden om tot een goed resultaat te komen. Hoe pak je dat aan?

Onze aanpak

Het wezen van een zelfevaluatie is dat de begeleider de leden van de rvc prikkelt tot het opnieuw waarnemen van zichzelf. Als individu, als team en als instituut. Vorm volgt vervolgens situatie. Een groep die al jaren samen is, vraagt een andere begeleiding dan een nieuw team. Een fusie-raad is een andere dan de raad van een honderdjarige. Vaste elementen in de zelfevaluatie zijn wel een check op formaliteiten als zittingstermijn, benoeming van commissies en functies (is een vice-voorzitter benoemd?) en een beoordeling van het ‘competentieschema’. De kunst is dergelijke ‘saaie’ stappen met creativiteit weg te houden uit het ‘goede gesprek’. Vooraf werken met een doordachte enquête-tool maakt bespreken van de resultaten mogelijk. Een voorbespreking met voorzitter of bestuur kan ook wandelend en de verslaglegging kan een deel zijn van het proces. Goed opknippen van de momenten waarop je allemaal naar het scherm kijkt of bij elkaar komt en tussendoor individueel aan het werk…En misschien laat de organisatie bij ieder een lunch of borrelbox bezorgen… De indringendheid blijft, de verbondenheid ook.


Quote van de voorzitter rvc Harmonisch Wonen:
"We waarderen - de open en ‘to the point’ wijze van begeleiding van het gesprek tussen en met de leden van de Raad in het kader van de zelfevaluatie, waarbij je moeilijke vragen of conclusies niet uit de weg bent gegaan."

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl