Samen visie ontwikkelen

We zien de effecten van klimaatverandering steeds sterker in onze leefomgeving. Naast de energietransitie dient zich een nieuw duurzaam ideaal aan: circulaire, klimaatbestendige en biodiverse wijken. Thema’s die inspireren om lokale samenwerking te verkennen en bijvoorbeeld samen een visie te vormen. Baston Wonen, Woonservice IJsselland en Plavei doen het!

Projectdetails

Opdrachtgever: Baston Wonen, Plavei, Woonservice IJsselland
Focusthema: organisatie en beleid

”Doelen bereiken we samen met kennis en energie, wilskracht en geloof.”

De klantvraag

“Zijn jullie ook bezig met klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulariteit? En hoe doen jullie dat? Mogen wij eens meekijken?” Zo begon de samenwerking tussen Baston Wonen, Plavei en Woonservice IJsselland. Zij vroegen Vannimwegen: “Help ons te komen tot een gezamenlijke visie op deze thema’s. Een visie die gedragen wordt door onszelf, onze medewerkers en onze directeur-bestuurders. En die onze huurders en stakeholders inspireert en verleidt. Geef ook ruimte aan tactische en operationele maatregelen."

Onze aanpak

Bij Baston Wonen begeleiden we een expeditie op het thema duurzaamheid. Visieontwikkeling op circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit is één van de routes die we daar lopen. Door de flexibiliteit van de expeditie-aanpak konden Plavei en Woonservice IJsselland zó aanhaken.

Om tot een gedeelde en gedragen visie te komen nodigen we per corporatie verschillende medewerkers uit. In een kennissessie, onder begeleiding van een expert, leren we meer over circulariteit of klimaatadaptatie & biodiversiteit. Wat houdt het in en wat kan een corporatie ermee?

In een visiesessie halen we via slimme huiswerkvragen en een krachtige metafoor vliegensvlug input op. Wat zien we om ons heen gebeuren, hoe zien we onze toegevoegde waarde, waar willen we naartoe en hoe komen we daar?

Samen met een kernteam werken we deze input uit tot twee visies. Eén op circulariteit en één op klimaatadaptatie & biodiversiteit. Boven alles zijn ze toegankelijk. De corporaties kunnen ze gebruiken in overleg met bestuurders en stakeholders, én meenemen naar de huurder thuis.

Het resultaat

Met deze visie in de hand weten medewerkers, stakeholders en huurders wat de corporaties met circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit willen. En door het proces samen op te pakken worden de corporaties geïnspireerd om op deze thema’s van elkaar te leren en samen op te trekken.

Anne van Tatenhove

Meer weten?

Anne vertelt je er graag meer over

06 18 13 63 28

a.vantatenhove@vannimwegen.nl