Gedragen profiel nieuwe bestuurder

Het einde van de termijn van een bestuurder nadert. Wat nu? Een interim of direct een nieuwe bestuurder? Dat laatste biedt rust. Verken met stakeholders, managers, medewerkers en rvc het profiel. Werf een passende kandidaat en laat die begeleiden.

Projectdetails

Opdrachtgever: Woongoed Middelburg
Focusthema: organisatie en beleid

Adviseur(s): Erik-Jan Hopstaken

“Begin tijdig met denken over opvolging.”

De klantvraag

Volgend jaar pensioneert onze bestuurder. Hij heeft een lange staat van dienst. We realiseren ons dat het zoeken van een opvolger kritisch is. Vooral omdat ook de voorzitter van de raad van commissarissen snel na de bestuurder vertrekt.

Woongoed vroeg Vannimwegen om haar te helpen bij het opstellen van het profiel voor de te werven bestuurder.

Onze aanpak

Bestuurders wisselen sneller dan vroeger van positie. Het plaatste rvc’s voor de uitdaging sneller dan vroeger opvolgers te werven. Het inhuren van een wervingsbureau, al dan niet in combinatie met een interim bestuurder is gebruikelijk. Woongoed Middelburg koos voor een andere oplossing. Ze vroeg ons als adviseurs die de organisatie kennen om te helpen met het opstellen van een profiel. We bevroegen stakeholders, managers en medewerkers en maakten een analyse. Daarbij brachten we in kaart welke uitdagingen Woongoed ontmoet in haar taak én organisatieontwikkeling. Daarop volgde een helder profiel voor de beoogde opvolger.

Wij zijn enthousiast over de gekozen werkwijze. Woongoed maakt optimaal gebruik van de kennis die we de afgelopen jaren opdeden over werkgebied en organisatie. Het belooft een goed aansluitende bestuursovergang. Het biedt de nieuwe bestuurder bovendien een advies- en sparringpartner die direct kan bijspringen met unieke kennis van de organisatie in deze fase van haar ontwikkeling. De beperkte extra investering in onze inzet heeft daarmee in potentie een extra hoog rendement. Woongoed kan in volle vaart verder en de zittend bestuurder kan met vertrouwen afscheid nemen. Ondertussen staat het de nieuwe bestuurder natuurlijk volkomen vrij om daarnaast eigen adviespartners te zoeken.

Het resultaat

Een volwassen en duurzame zakelijke relatie van Woongoed met haar adviespartner.En een soepele overgang naar een nieuwe bestuurder zonder een interim periode. Bonus is dat stakeholders en medewerkers indirect mede bepalen wat de belangrijkste criteria zijn bij de nieuwe bestuurder.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl