Social return in Tilburg

Meer mensen met afstand tot de woningmarkt aan het werk.

Projectdetails

Opdrachtgever: meerdere woningcorporaties in Tilburg
Expertise: participatie

Adviseur(s): diverse adviseurs

Als je werk inkoopt, kun je best gezamenlijk eisen stellen aan die inkoop.

De klantvraag

Vannimwegen agendeerde gedurende de crisisjaren nadrukkelijk het thema ‘social return’. In een tijd waarin mensen moeilijker aan het werk komen, vallen mensen met afstand tot die markt snel tussen wal en schip. In de Tilburgse woningcorporaties vonden we een ‘early adopter’ die ons idealisme deelde.

Onze aanpak

Tiwos, WonenBreburg en Vieya zochten samen met de gemeentelijke Diamant-groep (SW-bedrijf) één beleid voor alle Tilburgse woningcorporaties. Vannimwegen leverde in de persoon van kwartiermaker Jasper van de Wal de projectleider. Hij zette een projectplan op, schreef een projectplan en organiseerde dat het door opdrachtgevers werd gedragen. Vannimwegen initieerde pilotprojecten, leverde de gespreksleider voor leveranciersbijeenkomsten en zorgde voor implementatie van de plannen in het middenkader.

Resultaat

Tilburg heeft een effectieve meer partijen aanpak voor social return. We vermoeden een blijvende gedragsverandering bij leveranciers. Ook zij omarmen ‘als vanzelf’, de idealen achter het inzetten van mensen die moeilijker zelf aan het werk komen.