Implementatie pilot cliënt-ondersteuning door ervarings-deskundigen

De gemeente Almere pioniert met de inzet van ervaringsdeskundigen als gespreksondersteuners bij keukentafelgesprekken in het sociaal domein.

Projectdetails

Opdrachtgever: Gemeente Almere
Expertise: participatie

Adviseur(s): Erik-Jan Hopstaken

Benut het potentieel aan burgerkracht in de gemeente.

De klantvraag

Vanuit de WMO is de gemeente verplicht om burgers onafhankelijke ondersteuning te bieden bij het keukentafelgesprek. De gemeente Almere wil daarvoor ervaringsdeskundigen inzetten en zoekt samenwerking met belangenorganisaties in het sociaal domein.

Onze aanpak

Als projectleider heeft Joost (namens Vannimwegen) de taak om een pilot met cliëntondersteuning door ervaringsdeskundigen bij de Almeerse keukentafelgesprekken van de grond te krijgen. Hij zorgt voor draagvlak en betrokkenheid bij belangen- en cliëntorganisaties die ervaringsdeskundigen leveren. In samenwerking met deze organisaties en de opdrachtgever vanuit de Gemeente Almere maakt Joost afspraken over de opzet van een training voor ervaringsdeskundigen, een proces voor de aanvraag van cliëntondersteuning en mogelijke vergoedingen voor ervaringsdeskundigen. Als de startfase succesvol blijkt volgt een uitbreiding naar de domeinen Jeugd en Werk & Inkomen.

Resultaat

De beoogde deelnemende belangen- en cliëntenorganisaties spraken de intentie uit deel te nemen aan de pilot. De organisaties leveren ervaringsdeskundigen die ook deelnemen aan een gezamenlijk trainingsprogramma. De pilot gaat van start in het najaar van 2018 en de voorbereidingen zijn in volle gang.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 - 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl