Training participatie bij verduurzaming. We belichten participatie bij duurzame renovaties vanuit 3 invalshoeken: vastgoed, wetenschap en de huurder. Ook presenteren we voor het eerst de resultaten van het onderzoek "Bewonersparticipatie bij duurzame renovaties".

6 september 2018
Simone Bes

Aanleiding
Vannimwegen zag in de praktijk dat corporaties stoeien met hun verduurzamingsopgave. Het is lastig om de boodschap over de bühne te krijgen: het hele corporatiebezit in 2050 aardgasvrij. Hoe krijg je de bewoners mee? Hoe maak je goede keuzes voor het vastgoed? Hoeveel kost het en waar komen de financiële middelen vandaan? Aanleiding genoeg voor Vannimwegen om een masterstudent in te huren om onderzoek voor ons te doen. En vervolgens om zijn conclusies en onze ervaring en kennis met onze relaties te delen tijdens een training op 18 oktober aanstaande. Vannimwegen versterkt!

Onderzoek
Masterstudent Human Geography Daan Zwaan onderzocht voor Vannimwegen ervaringen van corporaties met huurdersparticipatie bij verduurzamingsprojecten. Hij deed onderzoek bij 8 corporaties, waaronder Ymere, Kleurrijk Wonen en TBV Wonen. Hij sprak met bewoners over hun ervaringen. En hij interviewde een lector Duurzame Renovatie en experts van Platform31.

Conclusies
Corporaties besparen tijd, geld en energie met een goed doordachte participatieaanpak bij verduurzaming. Op 18 oktober geven we een training waar we voor de eerste keer de resultaten van dit onderzoek presenteren.


De training: participatie vanuit 3 invalshoeken

Naast de resultaten van het onderzoek belichten we participatie bij verduurzaming vanuit onderstaande invalshoeken:

• De wetenschapper – De verduurzamingsopgave en de stip op de horizon gezien vanuit de wetenschap. En wat we kunnen leren van de successen en falen van anderen;
• De vastgoed manager – een heldere visie op participatie en de dagelijkse dilemma´s;
• De huurder – hoe bepalend zijn klantbeleving en verwachtingen?

We delen inspirerende voorbeelden en er is ruimte voor uw eigen ervaringen. Ook gaat u zelf aan de slag.


Trainers
Haico van Nunen, lector Duurzame Renovatie Hogeschool Rotterdam en adviseur BouwhulpGroep, Dirk-Jan Maas en Trevor James (interimmanager en adviseurs bij Vannimwegen).

Wanneer
Donderdag 18 oktober 2018 van 10 tot 16 uur.

Waar
Vannimwegen, Krijn Taconiskade 408, 1087 HW Amsterdam IJburg.

Kosten
€ 250,00 (ex BTW) inclusief lunch en afsluitende borrel.

Programma
09.30 Inloop en koffie/thee

10.00 Welkom, korte toelichting en voorstellen

10.20 Presentatie bevindingen Masterscriptie ‘Bewonersparticipatie bij duurzame renovaties’

10.40 Start training

12.45 Lunch

13.30 Voortzetting training

14.45 Welke lessen leren we vandaag om vanaf morgen succesvol met en voor huurders de verduurzamingsopgave te realiseren?

15.30 Afronding en sluiting

16.00 Borrel

Erbij zijn op 18 oktober? Meld u dan hier aan!

Trevor James

Meer weten?

Trevor James vertelt je er graag meer over.

06 5536 1862

t.james@vannimwegen.nl