Wie bel je als bestuurder dan?

Wat doe je als Radio 1 belt? Of als je een brief ontvangt van een institutionele toezichthouder? Dan bel je Vannimwegen. En ook als je relatie met de rvc verscherpt, bieden wij houvast.

26 oktober 2023

Radio 1 belt…Wat vindt u ervan dat uw commissaris vastgoed verhuurt of juist huurt van de eigen corporatie? En hoe heeft dat kunnen gebeuren? Heeft hij/zij het gemeld? De directeur van de Autoriteit vindt dat het echt niet kan…en u? Dat telefoontje zet ineens je dag op scherp. Want wat nu? Het imago van de organisatie, de sector, jouzelf als bestuurder en de betreffende commissaris staat op het spel. Wat is wijsheid nu? En hoe ga ik met die journalist om. Je eigen communicatieadviseur geeft een advies wat haaks staat op jouw idee. Dan bel je Vannimwegen. Verschillende adviseurs vervulden deze rol in de hierboven beschreven casus die kort voor de zomer in de sector speelde. Erik-Jan kent uit eigen ervaring de posities van de woordvoerder van de koepel van woningcorporaties, van de bestuurder en van de commissaris met vastgoed. Bovendien kent hij de praktijk van de journalist, die hij als voorlichter bediende. Misschien is een uurtje sparren genoeg om je eigen gedachten te ordenen. Of helpt het als wij de posities van verschillende ‘imagodomeinen’ in kaart brengen. Soms helpt een A4-tje met de strategie of een paar extra A4-tjes met de woordvoeringslijnen voor jou en de commissaris. Bellen dus in zo’n geval, ook in het weekeind of ’s avonds.

Externe toezichthouder stelt vragen waarmee je niet direct raad weet
Je verkeert in de veronderstelling dat je goed op weg bent met je organisatie. Natuurlijk ben je met MT en staf aan het werk en is er wat te doen. Maar ondertussen staat je planning als een huis en ben je voor je gevoel ‘in control’. En dan ontvang je een brief van een institutionele toezichthouder. Die stelt stevige vragen of geeft aanwijzingen. Over de verkoop van een paar woningen, over de kwaliteit van rapportages of over jouw rolinvulling als bestuurder. Je schrikt…. Bij wie loop je binnen? Wellicht helpt contact met adviseurs die regelmatig met dit bijltje hakken. Het Vannimwegen-team helpt je snel inschatten wat er aan de hand is en wat een effectieve responsstrategie is. Ook helpen we met analyseren en doorlichten van je organisatie en met het maken en implementeren van strategie en beleid. Natuurlijk helpen we ook met het formuleren van een antwoord op die ene brief en het bevorderen van een constructieve relatie met de toezichthouder.

De relatie met de rvc verscherpt
Je staat aan het roer van een organisatie en geeft gehoor aan de oproep van de minister om alles uit de kast te trekken. De woningnood moet gelenigd… en dus maak je plannen. Met, zonder of voor je collega-corporatie in de regio. En ja, je verzint wegen die (nog) niet vanzelfsprekend zijn, maar wel erg beloftevol. Nu pak je door maar de rvc schrikt daarvan terug…De verhouding verscherpt. Welke opties zie je en hoe herstel je de dialoog? En met wie bespreek je die. Vannimwegen-adviseurs helpen met het plan; met inschatten, vormgeven en onderbouwen. En Vannimwegen kent de dynamiek in de boardroom, snapt de zoektocht van de rvc en kan comfort bieden in onzekere tijden.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over

06 55 36 18 60

ej.hopstaken@Vannimwegen.nl