Wat betekent het coalitieakkoord voor corporaties

Na bijna driehonderd dagen onderhandelen bereikten VVD, D66, CDA en ChristenUnie op 15 december 2021 een coalitieakkoord met het thema ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’. Hieronder een kort overzicht van de plannen van het kabinet op het gebied van Wonen en Ruimtelijk Ordening.

25 januari 2022

Verhuurderheffing en versnellen woningbouw
Jarenlange lobby lijkt eindelijk effect te hebben gesorteerd. De verhuurderheffing wordt per 2023 afgeschaft. Als tegenprestatie komen er bindende prestatieafspraken met woningcorporaties. De vrijgekomen bedragen als gevolg van de afschaffing moeten de corporaties besteden aan nieuwe huurwoningen, flexwoningen, verduurzaming en de leefbaarheid van wijken. Corporaties kunnen elkaar onderling projectsteun geven.

Om de huidige woningcrisis aan te pakken, wil de coalitie de woningbouw versnellen tot rond de 100.000 woningen per jaar. Twee derde daarvan moeten betaalbare huurwoningen en koopwoningen zijn. Volgens de regering moet er zowel binnen- als buitenstedelijk gebouwd worden.

Tekorten voor onder andere studenten en spoedzoekers worden getackeld door de bouw van 15.000 tijdelijke woningen en door 15.000 kantoren om te vormen tot woningen. Ook komt er meer ruimte voor alternatieve woonvormen en coöperatieve woonprojecten.

Functie Minister voor Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening (VRO)
Minister Hugo de Jonge heeft de regiefunctie over het ruimtelijke beleid. Zo ondersteunt hij gemeentes en provincies in het vinden van bouwlocaties en maakt hij met hen prestatieafspraken. Ook staat hij voor de taak om de Nationale Omgevingsvisie te actualiseren en een uitvoeringsprogramma op te tuigen.

Voor de komende 10 jaar is 7,5 miljard euro beschikbaar om nieuwe woningen te ontsluiten in de 14 verstedelijkingsgebieden en daarbuiten. De minister van Infrastructuur en Waterstaat, de minister voor VRO en de regionale overheden gaan over de besteding hiervan.

Sociale- en middenhuur en koop
Het kabinet wil de sociale huurprijs verlagen voor mensen met een lager inkomen en stapsgewijs verhogen voor mensen met een hoger inkomen tot de marktconforme huur. Zittende corporatiehuurders in grondgebonden woningen krijgen de kans om hun woning onder bepaalde voorwaarden te kopen.

Het kabinet introduceert een huurprijsbescherming voor midden huurwoningen. Dit moet als effect hebben dat wonen voor middeninkomens betaalbaar wordt en het daarnaast rendabel wordt voor institutionele beleggers om in deze woningen te investeren. De markttoets wordt gedurende de hele kabinetsperiode opgeschort, om woningcorporaties te stimuleren tot de bouw van midden huurwoningen.

Het woningwaarderingsstelsel en de gang naar de Huurcommissie wordt vereenvoudigd.


Wil je het hele coalitieakkoord lezen? Klik hier.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl