Verduurzamen van je vastgoed. Waar te beginnen?

CO2-neutraal in 2050. 'Das nog een end weg!' Jazeker. De opgave waar veel corporaties voor staan is enorm. Maar waar begin je? En wat komt er allemaal bij kijken? Het begint al met de termen die je om de oren vliegen: CO2-neutraal, energiezuinig, BENG*, NOM*…. Wat betekenen ze? En welke betekenis geef jij eraan, je collega's, het MT, de RvC.

25 mei 2018

Ik ben manager Vastgoed (interim) bij Woongoed in Middelburg. Wij staan, samen met alle andere corporaties, voor een ambitieuze opgave. De stip aan de horizon is duidelijk (je bezit is CO2-neutraal) maar ook nog ver weg. Toch zijn we maar gestart. Aangespoord door de Routekaart dompelen we ons onder in de materie van duurzaamheid, groene energie, isolatie, warmtepompen etc. Wij namen de volgende stappen:

1. Een gezamenlijk vertrekpunt creëren

'De neuzen richten'. Samen met betrokkenen in het proces zoals RvC, MT, en beleidsadviseurs stelden we definities vast en bespraken we persoonlijke energieovertuigingen ('hoe zit je erin?'). Van hieruit legden we een aantal strategische uitgangspunten vast. Deze stap is belangrijk om een afwegingskader te hebben om weloverwogen keuzes te maken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met monumentenpanden of met VvE's.

2. De afvallers

We zijn voor onze woningvoorraad gaan staan (niet letterlijk natuurlijk). We bepaalden aan de hand van een aantal (niet technische) kenmerken welke woningen in de 'berekening naar CO2-neutraal' meegaan en welke niet. Zo maakten we een eerste schifting en vielen bijvoorbeeld sloopwoningen af, woningen met een verkooplabel, dure huurwoningen, studentenwoningen, bezit in een VvE en monumenten. Voor deze woningen hanteren we een ander 'afwegingskader'.

3. Ordenen

De overgebleven woningen, ik noem ze maar de CO2-kernvoorraad, ordenen we vervolgens naar soort (eengezins of meergezins) en bouwperiode. De bouwperiode is een indicatie voor de technische aard en geeft een beeld van de technische mogelijkheden. Is bijvoorbeeld isoleren binnen de schil mogelijk of moet het juist buiten de schil. Isoleren is immers vanuit de trias-energetica de eerste stap naar energiebesparing.

4. Doorrekenen scenario's

Van de CO2-kernvoorraad rekenen we vervolgens het investeringsvolume uit. Dat doen we voor verschillende scenario's. Het basisscenario is de Aedes-standaard. Daarnaast hebben we een scenario gemaakt met een voor ons realistisch perspectief. Andere scenario's geven inzicht in de effecten van bepaalde keuzes zoals het toepassen van zonnepanelen en meer of minder isoleren.

5. Doorrekenen afvallers

Voor deze woningen (die 'afvallen') gaan we uit van isoleren op BENG*-niveau en opwekken van de resterende energievraag.

Tijdens genoemde stappen kregen we meer vragen dan antwoorden. Maar de materie en de opgave wordt ons langzaam steeds duidelijker. Onze eigen vragen krijgen nu of later een plek in het traject dat zich voor ons ontvouwt. En dat is misschien wel de belangrijkste les: begin en je bereikt je doel, ook al weet je vooraf niet hoe.


* BENG: Bijna Energie Neutraal Gebouw
* NOM: Nul Op de Meter

Dirk-Jan Maas

Meer weten?

Dirk-Jan vertelt je er graag meer over.

06 - 52 37 56 72

dj.maas@vannimwegen.nl