Over de grens in 2021

We naderen het einde van een kabinetsperiode. Drie kabinetten op rij geleid door verlangen naar decentralisatie en marktwerking. De resultaten zijn niet bemoedigend.

22 januari 2021

Het sociaal domein stagneert” constateert het sociaal cultureel planbureau. “Jeugdzorg zelf is een zorgenkind” schrijft oudervereniging Balans na onderzoek. Onze eigen bouwen en wonen wereld kampt met woningnood, toenemende segregatie in wijken en een disfunctionerend woonbeleid. Tenslotte zien we de Rijksoverheid schutteren in regievoeren op het bestrijden van de coronacrisis.

Verandering is het vooruitzicht voor 2021
Zelfs de VVD wil een grotere rol voor de Rijksoverheid. #stopdeverhuurderheffing is door een meerderheid van politieke partijen beloofd en het lijkt erop dat woningcorporaties meer ruimte krijgen in het herstel van de woningmarkt. Dat is goed nieuws, maar ondertussen ondervinden we de komende jaren pas echt de gevolgen van het eerdere beleid. De draagkracht van wijken met sociale huurwoningen neemt in rap tempo af. De balans tussen vragende en dragende bewoners slaat naar de vragers door. Dat tij is de komende tien jaar niet gekeerd, sterker nog het zal aandacht vragen van professionals. Maar bij wie zijn die in dienst? Gemeente, welzijnswerk? Ook daar overheersen de tekorten. Het gebrek aan geschikte woonruimte voor jonge en oude senioren klimt eveneens in de aandacht en de woningnood is echt niet binnen een jaar gelenigd.

Niet altijd even productief
Woningcorporaties werken graag vanuit ‘de opgave’, de vraag die de samenleving aan ze stelt. Die is inmiddels een stuk groter en breder dan het afgelopen decennium. Alle reden tot offensief maatschappelijk ondernemen om de uitdagingen aan te gaan. Dat vraagt tijd, geld, ondernemerschap, lef en een keer de plank misslaan. Die ingrediënten zijn nog niet vanzelfsprekend aanwezig. Het valt ons op hoeveel tijd bestuur en management kwijt is aan rapporteren aan en discussiëren met in- en externe toezichthouders, gemeenten en georganiseerde bewoners. Begrijpelijk, ieder wil zijn rol bij het herstel van de corporatiesector met verve spelen. Maar als het hoofdaccent ligt op ‘voorkomen dat we de schuld krijgen’, niet altijd even productief helaas.

Schroef de investering in niet-DAEB en leefbaarheid op
Ik sprak een topambtenaar die liever anoniem blijft. Hij deed een bijzondere uitspraak: “je kunt me wel vragen om de vrijstelling voor niet-DAEB te vergroten, maar corporaties gebruiken de ruimte helemaal niet. Dan ga ik toch de regelgeving niet aanpassen!” Kennelijk zijn overtredingen dus nodig. Dat lijkt me de aanmoediging voor het komend jaar: Vanuit de bedoeling en de opgave desnoods de regels overtreden om de nood te lenigen. Schroef die investeringen in niet-DAEB en leefbaarheid maar op. Vannimwegen staat klaar om te helpen, ook als toezichthouders u op de huid zitten.

Erik-Jan Hopstaken

Meer weten?

Erik-Jan vertelt je er graag meer over.

06 55 36 18 60

ej.hopstaken@vannimwegen.nl