De Wooncrisis is een kans!

De Wooncrisis verergert en ook corporaties merken de gevolgen. De doorstroming neemt af, de wachttijden nemen sterk toe. Een oplossing is niet op korte termijn te verwachten. Sterker nog, de meeste kristallen bolkijkers verwachten dat het in de komende jaren alleen maar erger wordt. Want 300.000 tot een miljoen woningen, die bouw je niet zomaar even.

27 november 2021

En dat is slecht nieuws voor starters en slecht nieuws voor mensen die willen doorstromen naar een andere woning. De boel zit muurvast. Steeds minder woningen komen leeg. En bijna de helft van het woningaanbod gaat naar mensen met een urgentie of indicatie.

We gaan een moeilijke tijd tegemoet, waarbij de corporatie voor lastige keuzes en vraagstukken staat:

  • Nu de woningmarkt op slot zit, wat doen we met vitale beroepen en middenhuur?
  • Wat kunnen we doen om daklozen snel onder dak te krijgen?
  • Nieuwbouw; wat bouwen we en voor wie?
  • Als urgenties zo’n grote hap nemen uit het beschikbare woningaanbod, moeten we dan opnieuw naar de criteria kijken?
  • Wat kunnen we verzinnen voor mensen die willen scheiden?
  • Hoe krijgen we op korte termijn de energierekening van huurders naar beneden?
  • Welke prioriteiten stellen we? Hoe verdelen we de investeringsruimte over beschikbaarheid, duurzaamheid, betaalbaarheid en leefbaarheid?

Never waste a good crisis
Toch levert deze wooncrisis ook kansen op. "Never waste a good crisis", zei Winston Churchill al. Ik zie drie grote kansen:

  1. Participatie versterken door huurders en gemeenschap te betrekken
    Corporaties staan voor lastige vraagstukken en keuzes. Door de gemeenschap hierbij te betrekken, laat je zien dat je luistert en samen wilt optrekken. Dus nodig de gemeente, maatschappelijke organisaties, huurders, woningzoekenden, bewoners, bedrijven en andere corporaties uit om mee te denken, oplossingen te verzinnen en om voorstellen te doen.
  2. Denk buiten de box
    Vraag ook outsiders, bijvoorbeeld universiteiten, hogescholen en denktanks. Vraag hen om oplossingen te verzinnen voor uitdagingen. Betrek hier ook corporatieprofessionals en bewoners bij.
  3. Leefbaarheid: De binding met de buurt neemt toe
    Jonge starters huurden vroeger vaak slechts enkele jaren. Daarna stroomden ze door, vaak naar een koopwoning. Maar nu blijven ze noodgedwongen veel langer in de buurt wonen. Dit betekent dat zij daar het beste van moeten maken. Dit levert kansen op voor de buurt.

Zie jij ook kansen en wil je er verder over praten? Neem dan contact op.

Harry Vlaar

Meer weten?

Harry vertelt je er graag meer over

06 51 81 31 61

h.vlaar@vannimwegen.nl